Danske partier: Vi skal bekæmpe IS i Syrien

Terroren, der fredag ramte Paris, får de største danske partier til at åbne for at sende kampfly til Syrien.

»Vi må sige, at ISIL nu er blevet en så voldsom trussel mod alle, inklusiv Danmark, at de skal bekæmpes hvor de er - også i Syrien,« siger Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

»Vi er i krig.«

Så klar er meldingen fra landets regeringsparti, Venstre. En krig, der betyder, at Danmark ikke alene bør bombe Islamisk Stat i Irak, men fremover også i Syrien.

»Vi må sige, at ISIL nu er blevet en så voldsom trussel mod alle, inklusiv Danmark, at de skal bekæmpes hvor de er - også i Syrien,« siger Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen.

Også landets to største partier, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, mener, at danske F16-fly skal have mandat til at udvide operationen til Syrien.

Danmark har i omtrent ét år været en del af den internationale koalition, som bekæmper Islamisk Stat i Irak. De danske F16-fly blev 1. oktober sendt tilbage i hangaren får at blive repareret og tilset, men det forventes, at de kommer tilbage på vingerne i løbet af foråret 2016. Først der vil de kunne tage del i kampene i Syrien, hvis Folketinget vedtager det.

I disse dage kaster USA, Rusland, Frankrig og en række arabiske lande allerede bomber over Syrien. Socialdemokraternes politiske ordfører Nicolai Wammen foreslår, at regeringen snart meddeler den koalition, at Danmark formentlig gerne vil bidrage.

»Angrebet i Paris er et tydeligt udtryk for, at der er behov for yderligere indsats i kampen mod terrorister. Vi er nødt til at forsvare mod den trussel og angribe ISIL i Syrien, hvor de nu engang opererer,« siger Nicolai Wammen.

»Angrebet i Paris er et tydeligt udtryk for, at der er behov for yderligere indsats i kampen mod terrorister. Vi er nødt til at forsvare mod den trussel og angribe ISIL i Syrien, hvor de nu engang opererer,« siger Nicolai Wammen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager.

Han lader sig ikke påvirke af, at Islamisk Stat i dag har udsendt en video, hvor de opfordrer til nye angreb på de nationer, som deltager i bombardementet af terrorgruppen i Syrien.

»ISIL vil prøve at skræmme alle fra at bekæmpe dem, men jeg tror, at det er en falsk tryghed, hvis man bilder sig ind, at passivitet gør, at man ikke bliver udsat for angreb. Vi er nødt til at forsvare mod den trussel, ISIL udgør,« siger Nicolai Wammen.

Forslaget om at deltage aktivt i krigen i Syrien, møder modstand fra SFs udenrigspolitiske ordfører, Holger K. Nielsen.

»Vi skal have i baghovedet, at vi ikke bliver lokket i en fælde. Vi skal ikke trækkes endnu mere ind i det hængedynd, der er dernede på samme måde, som det skete med Irak-krigen,« siger han.

Soldater på landjorden?

Venstre er desuden parat til at diskutere, hvorvidt Vesten bør indsætte soldater på landjorden i Syrien for at bekæmpe Islamisk Stat.

»En mulighed kunne være nålestiksoperationer, hvor man målrettet fjerner ledere og så videre,« siger Michael Aastrup Jensen, som afviser, at danske soldater bør indsættes på landjorden.

Det mener han, at der er to grunde til. Dels har Danmark lige sendt mandskab til Mali. Og dels bidrager Danmark allerede forholdsvist meget til operationen, hvorfor andre lande må tage sig af specialstyrkerne.