Danske kampfly har kastet bomber i kampen om Mosul

Vi gør alt, hvad vi kan, for at undgå at ramme civile, fortæller oberst om danske angreb på IS i Mosul.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Kampfly fra Danmark har deltaget aktivt i kampen om IS-højborgen i Mosul. Det oplyser Søren W. Andersen, der er oberst i operationsstaben i Værnsfælles Forsvarskommando.

- Vi har deltaget i kampen om Mosul med danske F-16-fly, hvor vi har kastet bomber, siger han.

Obersten vil ikke udtale sig om, hvorvidt bomberne er kastet inden for byens grænser. Af hensyn til operationen vil han heller ikke fortælle, hvor mange bomber der er tale om.

Når Danmark deltager aktivt i et angreb, kan det ske på to måder, oplyser obersten. Det kan være ved et forberedt angreb, hvor flyene skal bombe et hovedkvarter eller lignende.

Det kan også foregå i det, som Søren W. Andersen kalder et "dynamisk angreb". Her befinder kampflyene sig over eksempelvis tropper på landjorden og går først til angreb, hvis der skulle opstå en situation, hvor det bliver nødvendigt.

Ifølge obersten gør Forsvaret alt, hvad det kan for at undgå at ramme civile mennesker. Det sker ved at undersøge stederne meget nøje via informationer og billeder.

- Vi kan meget ofte se, om der er mennesker. Men det kan være vanskeligt at vurdere, om en bygning er tom, når vi kigger udefra.

- Hvis vi er i tvivl, antager vi, at der er mennesker i bygningen. Så forsøger vi at finde en anden løsning. Men vi kan også lave fejl, siger Søren W. Andersen.

De danske fly har den seneste uge fløjet ti missioner i Irak og Syrien, hvor målet har været at ramme Islamisk Stat, som hos Forsvaret går under navnet Isil.

/ritzau/