Danske IT-ordførere er offline

Over halvdelen af Folketingets IT-ordførere er uden egen hjemmeside. Ikke særligt nødvendigt for at bestride jobbet, mener flere af ordførerne.

Da IT-ordfører for Dansk Folkeparti, Mikkel Dencker, ikke har nogen hjemmeside med f.eks. kampagnebilleder, har vi brugt det officielle billede fra Folketingets hjemmeside.    Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom personlige hjemmesider og blogs i dag nærmest er blevet folkeeje blandt danskerne,så er det kun fire ud af ni IT-førere, der kan kalde sig webmaster.

Blandt de ordførere, der ikke har en hjemmeside, er Mikkel Dencker fra Dansk Folkeparti. Han stiller op igen til Folketinget, og hverken under valgkampen eller i sit daglige arbejde på Christiansborg føler han, at han mangler en digital platform for sin politik i form af en hjemmeside eller for sags skyld Facebook, Twitter eller andre sociale medier.

”Man behøver ikke være mere end almindelige bruger af it som IT-ordfører, fordi man repræsenterer borgerne. IT-kundskaber på almindeligt brugerniveau er derfor tilstrækkeligt for at kunne sætte sig ind i, hvad almindelig mennesker bruger deres IT til,” siger han og tilføjer, at han foretrækker de mere traditionelle metoder at føre valgkamp på såsom gadekampagne, flyers og valgplakater.

Liberal Alliances it-ordfører Willum Christensen er af samme opfattelse. Han mener LAs hjemmeside er tilstrækkelig:

”Partiet har en udmærkede faciliteter på deres hjemmeside. Jeg bryder mig egentlig ikke specielt om at have en personlig hjemmeside. Det kan godt være, at det dumt,” siger han og peger på, at han har en Facebook og Twitter profil, men bruger dem ikke aktivt.

SF’s Hanne Agersnap, Enhedslistens Per Clausen og Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen har heller ikke en hjemmeside, hvor man f.eks. kunne læse om deres IT-politiske holdninger.

IT-duksene

Der er dog nogle politikere med ansvar på IT-området, der markerer sig på nettet. Socialdemokraternes Yildiz Akdogan, de Konservatives Daniel Rugholm, de Radikales Morten Østergaard har alle deres egen hjemmeside lavet på baggrund af en standard skabelon, partierne stiller til rådighed.

Venstres IT-ordfører Michael Aastrup Jensen anser det at have en hjemmeside som en selvfølgelighed for en it-ordfører. I sin valgskamp forsøger han at trække på mange forskellige digitale platforme for at få Danmarks mest online valgkampagne. På hans hjemmeside er der links til Twitter, Facebook, Linkedin, fotosiden flickr og video-streaming-tjenesten Bambuser, som han opdaterer med sin iPhone 4 eller iPad på farten.

”For at være en ordentlig it-ordfører skal du også vide, hvordan det fungerer. Det er vigtigt for f.eks. at kunne deltage i den diskussion, der handler om beskyttelse privatlivet fra virksomheder som Facebook og Google, der helst ikke skal få adgang til alt for mange personlige oplysninger, der kan misbruges.” siger han.

IT-Politisk Forening, en NGO, der kæmper for at styrke brugernes rettigheder og frihed inden for IT-politikken, mener ikke man kan vurdere politikernes it-viden alene på baggrund af deres synlighed på nettet. Det vigtige er, at man har interesse for it og har nok viden og nysgerrighed til, at man kan identificere problemerne.

”Det siger ikke nødvendigvis noget om ens forståelse for it, at man ikke har en hjemmeside, eller er på Twitter, Facebook osv., fordi det kunne jo være at det var bevidste fravalg. De har måske deres egen email-server i stedet for, det kan man jo ikke afvise,” siger formand Niels Elgaard Larsen.

Han mener, at man ikke kan forlange en hjemmeside for en IT-ordfører, men tilgengæld godt forlange, at de har en grundlæggende forståelse for internettet.

”Man skal forstå hvad netsystemet er, når man f.eks. diskuterer at blokere nogle sider,” siger han.