Danske F-16-fly får et halvt år mere i luften

F-16-kampflys levetid forlænges et halvt år, fordi byggeri til F-35 er forsinket, oplyser forsvarsministeren.

Syv danske F-16-kampfly lettede onsdag 15. juni 2016 fra Flyvestation Skrydstrup. De fløj til Incirlik-basen i det østlige Tyrkiet, hvor de deltog i koalitionens kamp mod ISIL. Nu pensioneres de et halvt år senere end planlagt - i foråret 2025. F-16-kampfly afløses af F-35, også kendt som Joint Strike Fighter. Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

De danske F-16-kampfly skal flyve et halvt år længere end planlagt.

Det viser forsvarsminister Claus Hjort Frederiksens (V) notat til Folketingets Forsvarsudvalg.

Det skriver nyhedsmediet Altinget.

F-16-flyene skal udfases i 2024, når forsvaret har nok nye F-35-kampfly.

Men hangaren til de nye kampfly er forsinket. Derfor må F-16-fly blive på vingerne godt seks måneder længere end planlagt.

»Som bekendt valgte vi i foråret at flytte placeringen af F-35-komplekset til den sydvestlige del af Flyvestation Skrydstrup for at mindske generne fra terminalstøjen mest muligt,« skriver Claus Hjort Frederiksen.

»Den ændrede placering indebærer en forsinkelse af byggeriet, hvorfor hangarkomplekset ikke vil kunne blive klar til at modtage de første fly i ultimo 2022 som hidtil planlagt,« hedder det i notatet.

Forsvaret ville løse problemet ved at få de nye F-35-kampfly i udlandet. Så kunne vi råde over flyene, selv om vi ikke kunne opbevare dem i Danmark. Nu vælger man en anden løsning, forklarer forsvarsministeren.

»Da der imidlertid har været mindre slitage på F-16-flyene de seneste to år end forudsat (...), har vi i stedet valgt at håndtere byggeforsinkelsen ved at flyve operativt lidt længere med F-16,« siger Claus Hjort Frederiksen,

Samtidig flyttes leveringen af de første F-35 på Flyvestation Skrydstrup fra ultimo 2022 til april 2023.

Forsvarsministeriet oplyser til Altinget, at F-16-flyenes pensioneres omkring seks måneder senere. De udfases ikke fra slutningen af 2024, men i første halvår 2025.

/ritzau/