Danske EU-ordførere om valg i Storbritannien: En mærkværdig og rodet situation

Onsdag nat fik den britiske premierminister Theresa May overtalt sine kolleger til en udskydelse af Brexit. Men hvis ikke aftalen falder på plads inden europaparlamentsvalget, skal valget stadig afholdes, og flere danske politikere frygter, at det vil blive noget rod.

»Det er reglerne, og de skal naturligvis overholdes. Men det er en meget speciel måde at blive valgt ind på. Jeg ved ikke, om man kan få nogen til at stille op ud over EU-modstandere. Hvem vil dog melde sig til det?,« siger Søren Espersen, DF. Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN/Ritzau Scanpix

Det bliver en sær og rodet forestilling, hvis briterne skal afholde europaparlamentsvalg i slutningen af maj.

Sådan lyder det fra flere danske EU-ordførere, efter Theresa May natten til torsdag fik overtalt sine kolleger i EU til endnu en udskydelse af Storbritanniens afgang fra EU. Datoen er nu sat til den 31. oktober 2019.

Forlængelsen af exit-datoen er bevilget på den betingelse, at valget til Europa-Parlamentet stadig afholdes i Storbritannien, medmindre det lykkes premierminister Theresa May at få flertal for skilsmisseaftalen, inden valget skal afholdes 23. til 26. maj.

Men hvis ikke aftalen falder på plads inden valget, skal det altså afholdes.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, mener, at det vil blive »en ligegyldig forestilling«.

»Det er reglerne, og de skal naturligvis overholdes. Men det er en meget speciel måde at blive valgt ind på. Jeg ved ikke, om man kan få nogen til at stille op ud over EU-modstandere. Hvem vil dog melde sig til det?,« siger han.

Til Ritzau har flere danske EU-politikere ligeledes udtrykt, at det kommende valg bliver mærkværdigt. Ifølge den danske europaparlamentariker og spidskandidat for Venstre, Morten Løkkegaard, vil valget – hvis det ender med at blive afholdt – »give en masse rod«.

»Skulle det ske, er det den pris, vi bliver nødt til at betale for at forhindre, at briterne ikke falder hårdt ud af EU. Men vi er da ikke glade for det set fra dansk side, for det vil give en masse rod,« siger han til Ritzau.

Også Peter Kofod, Dansk Folkepartis spidskandidat til europaparlamentsvalget, finder ifølge Ritzau situationen mærkelig:

»Verden går ikke under, fordi de er med i et valg, men det er da en mærkelig situation, at de er på vej ud, men samtidig vælger medlemmer til Europa-Parlamentet,« siger han.

En klud i ansigtet

Socialdemokratiets EU-ordfører, Peter Hummelgaard, finder situationen naturlig, fordi briterne selvsagt stadig er medlemmer.

Men det ændrer ikke på, at situationen stadig er speciel, mener han:

»Jeg frygter, at det kun bidrager til, at den indenrigspolitiske situation bliver mere uløselig. De får endnu sværere ved at nå til enighed om, hvordan de skal forlade EU. At afholde europaparlamentsvalg, inden der er afklaring om Brexit, er en rød klud i ansigtet på rigtig mange. Især de konservative.«

Peter Hummelgaard kalder valget det »ultimative symbol på«, at briterne afholdt folkeafstemningen om, hvorvidt de skulle træde ud af EU for snart tre år siden, men alligevel er beslutningen endnu ikke gennemført.

Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, tilslutter sig de øvrige Christiansborg-politikeres synspunkter.

»Det er noget rod. Det bliver en mærkærdig valgkamp. Jeg tror, det vil skabe vrede blandt briterne. EU-modstanderne vil f.eks. tænke, hvorfor pokker de skal stemme til noget, de vil ud af,« siger Jan E. Jørgensen og tilføjer:

»Men der er ingen vej udenom. Og hvad hvis det hele ender med, at de fortryder Brexit? Så er det klart at foretrække, at de har medlemmer.«

Som følge af forlængelsen af briternes EU-exit tyder det på, at de danske vælgere ikke skal vælge 14 politikere til Europa-Parlamentet, som man ellers havde forventet pga. Brexit. Det vil i stedet blive 13 politikere.