Danske børn sidder allerede i fængsel

Midt i debatten om den kriminelle lavalder viser det sig, at børn under 15 år allerede er indsat i fængselslignende institutioner. Det kan være nødvendigt, lyder det fra S.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg stemmer nej til at sætte børn i fængsel!«

Det er overskriften på en succesrig viral kampagne for politikere på venstrefløjen, der tager afstand fra de borgerlige partiers ønske om at sænke den kriminelle lavalder til 12 år og oprette særlige ungdomsdomstole.

Men danske børn under 15 år sidder allerede indespærret på institutioner, der ligner fængsler med hegn, låste døre og andre sikkerhedsforanstaltninger. En rundringning foretaget af DR Nyheder til landets sikrede institutioner viser, at fem børn under 15 år er anbragt bag lås og slå.

Flere fagfolk understreger over for dr.dk, at det ikke er hensigtsmæssigt at spærre børn inde, men det kan være nødvendigt, mener Socialdemokraternes socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

»Det er jo en slags socialpædagogisk skadestue, hvor der er ro og regelmæssighed, og hvor der er socialpædagoger tæt på, som hele tiden er der for de unge. Og selv om det er trist, at det kan være nødvendigt at låse de her børn inde, så kan det altså for nogen unge være afgørende for, at de ikke gør skade på dem selv eller andre,« siger hun til dr.dk.

Det er blandt andre Red Barnet og professor Inge Bryderup fra Aalborg Universitet, der kritiserer anbringelserne af børn under 15 år på lukkede institutioner.

»De sikrede institutioner ligner det, der i andre lande kaldes ungdomsfængsler, og det kan være skadeligt for børnene at blive anbragt sådanne steder,« siger hun til dr.dk.

Der findes i alt otte sikrede institutioner på landsplan. De kan modtage børn helt ned til 12 år, men der kan søges dispensation til at anbringe endnu yngre børn på institutionerne.