Dansk tilslutning til asylaftale kan give færre flygtninge

Danmark står som udgangspunkt på sidelinjen ved en fælles europæisk asylaftale, men tilsluttede vi os, ville det betyde færre asylansøgere i Danmark, vurderer eksperter.

Foto: -.
Læs mere
Fold sammen

Når EU-ministre torsdag skal diskutere en fælleseuropæisk indsats over for de flygtninge, der kommer til Europas grænser, står Danmark uden for på grund af retsforbeholdet. Var Danmark med i en fælles aftale, ville det ellers betyde færre asylansøgere til Danmark.

Det mener forskningschef hos Institut for Menneskerettigheder, Thomas Gammeltoft-Hansen, generalsekretær for Røde Kors, Anders Ladekarl, og generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm. Det skriver Information.

Danmark er nemlig allerede et af de europæiske lande der tager imod flest flygtninge i forhold til indbyggertallet, og det vil en europæisk aftale højst sandsynlig tage højde for, lyder det.

Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp håber, at alle de europæiske lande kan blive enige om en ny fordeling af flygtninge, når EUs ledere torsdag mødes på baggrund af den tragiske bådulykke i Middelhavet i weekenden, der kostede op imod tusinde flygtninge livet.

»En fælleseuropæisk fordeling bør være løsningen på den situation, vi oplever i øjeblikket omkring Middelhavet. Ud fra en ren egoistisk betragtning vil en solidarisk fordeling af flygtninge også betyde, at Danmark formentlig vil få færre flygtninge. Det er ikke motivationen for os, men det kunne være motivationen for andre. At Danmark skulle blive en flygtningemagnet ved fælleseuropæiske regler er i hvert fald svært at se,« siger generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl, til Information.

Regeringen en fælleseuropæisk fordelingsnøgle.

»Det er regeringens meget klare holdning, at asylpolitik skal være et dansk anliggende,« lyder det fra justitsminister Mette Frederiksen (S), som i stedet har gjort det klart, at Danmark er klar til at bidrage med udstyr og overvågningsfly til operationer i Middelhavet.

Dansk Folkeparti bakker heller ikke op om en dansk deltagelse i en fælles fordelingsnøgle, selvom den sandsynligvis ville betyde færre flygtninge til Danmark.

Opdateret 10:14: Der stod oprindeligt i artiklen, at Pia Olsen Dyhr (SF) støtter en fælleseuropæisk fordelingsnøgle for flygtninge. Det er ikke korrekt.