Dansk-svensk forhold er på frysepunktet

Oppositionen beskylder regeringen for at optrappe en konflikt med et broderfolk og en vigtig handelspartner til skade for Danmark. »Vi har prøvet alt,« svarer udenrigsminister Kristian Jensen, som kalder den svenske ID-kontrol »tåbelig«.

Kun adskilt af en bro, men i denne tid er der langt mere der skiller Danmark og Sverige. Flygtninge- og migrationsstrømmene og de tiltag, der er blevet taget på begge sider af sundet, har bragt forholdet mellem broderfolkene på frysepunktet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man spørger danskere, hvad de helst vil være, hvis ikke danskere, svarer de svenskere. Danmark og Sverige er historisk, kulturelt, økonomisk og politisk tæt forbundne lande. Broderfolk. Men i løbet af det seneste år – og særligt efter indførelse af en omfattende ID-kontrol mellem Danmark og Sverige – har forholdet mellem de to lande nået et absolut lavpunkt, mener eksperter. Siden september er kritikken og de hårde ord fra regeringsmedlemmer på begge sider føget over Sundet. Beskydninger om at smadre Øresundsregionen, være usolidariske og ikke leve op til internationale forpligtelser er blevet hverdag med ord fra ministre som »uansvarlig«, »tåbelig« og »dybt skadelig«. Det historisk dårlige forhold risikerer at sætte sig varige spor og smitte af på andre områder end det politiske, mener kritikere.

Professor på Københavns Universitet Marlene Wind kan ikke mindes, at forholdet mellem Danmark og Sverige har været køligere.

»Det er det koldeste forhold, jeg har kunnet huske i min tid. Det er langt under frysepunktet. Og jeg har aldrig hørt noget lignende som den hårde ordveksling, der lige nu finder sted mellem ledende ministre fra de to lande,« siger hun og tilføjer, at den nuværende konflikt er kulminationen på mange års »Sverigesbashing« fra regeringsmedlemmer og ledende meningsdannere.

»De har haft en meget hård tone over for Sverige, ikke kun omkring flygtningepolitik, men også når det gælder deres »godhedsindustri«, deres humanisme, politisk korrekthed og så videre. Og den konflikt har lagt grunden til det, vi ser nu. Det er en klar eskalering, men den hårdkogte meningsudveksling undrer mig ikke, for Danmark og Sverige befinder sig lige nu på to forskellige galakser,« siger Marlene Wind.

Politisk kommentator og tidligere minister Hans Engell siger, at det dansk-svenske forhold altid har bølget op og ned også afhængig af kemien mellem de to statsministre. Fra sin tid i Folketinget og som minister husker han hårde konflikter omkring etableringen af Øresundsforbindelsen og status for den ubeboede ø Hesselø i Kattegat.

»Men det, vi oplever nu, er måske den største krise siden krigen i forholdet mellem Danmark og Sverige. Jeg kan ikke mindes noget, der rigtigt kommer op på siden af det her. Grænsekontrol vedrører selve nerven i det nordiske samarbejde. Det er en tilbagerulning af noget, der har eksisteret i 60-70 år, og det er et absolut lavpunkt, vi oplever,« siger han.

S og R frygter for varig ridser i forholdet

Konflikten satte for alvor ind, da Danmark opgav at registrere de mange flygtninge, der i september strømmede ind over de danske grænser fra syd. Det fik meget hård kritik af den svenske statsminister, Stefan Löfven, og den svenske integrationsminister, Morgan Johansson, siger i dag direkte, at Danmark er skyld i, at Sverige har måttet indføre ID- kontrol på Øresund. Danske ministre beskylder til gengæld svenskerne for selv at være årsag til krisen med en alt for lempelig udlændingepolitik.

Den optrappede broderstrid får nu herhjemme Socialdemokraterne og de Radikale til at beskylde regeringen for ikke at have gjort nok for at bilægge uenighederne på en civiliseret måde.

»Man er kravlet op i nogle meget høje træer med en retorik, som alt taget i betragtning er forkert,« siger den socialdemokratiske udenrigsordfører, Nick Hækkerup, og tilføjer, at det dybfrosne forhold kan få alvorlige konsekvenser: »Man har ikke fået etableret den kommunikation med svenskerne under radaren, som man bør have i sådan en situation. Vi taler om et broderfolk, en af vores vigtigste handelspartnere. Mennesker, som vi deler kultur, værdier, interesser og syn på verden med. En så potent retorik, som man har anvendt, koster på den økonomiske udvikling i Danmark og Sverige, og den koster på vores muligheder for at gøre os gældende sammen.«

Udenrigsminster Kristian Jensen (V) er lige nu i Iran med en handelsdelegation.

»Det er rigtig dejligt, at vores udenrigs-minister laver handelsfremstød. Men det ville også være dejligt, hvis han tog til Stockholm og fik normaliseret vores forhold. Løsningen er ikke at pege fingre ad hinanden, men at sætte sig ned i et fortroligt rum og prøve at få normaliseret forholdet,« siger Nick Hækkerup.

Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) beklager ligeledes de dårlige relationer til broderlandet.

»Man har ingenting gjort for at komme i dialog med Sverige. Det er vores nærmeste allierede, vores tætteste samarbejds- og handelspartnere, det handler om. Jeg er målløs over, at dialogen foregår gennem medier og lovgivning og ikke ved, at man har et aktivt diplomati. Det er ulykkeligt, for det kan skabe varige ridser i forholdet,« siger Martin Lidegaard.

Som udenrigsminister var det de svenske og tyske kolleger, han først konsulterede i konkrete sager i forbindelse med EU.

Udenrigsminister har prøvet alt

Udenrigsminister Kristian Jensen (V), afviser pure, at han ikke skulle have gjort, hvad han kunne for at løse konflikten, og nævner en række møder med sine nordiske kolleger og bilateralt med den svenske regering.

»Jeg har prøvet på alle mulige måder, men det er ikke muligt for Danmark at overbevise Sverige om, at den grænsekontrol, de indfører og tvinger os til at reagere på, var en fejl. Hvis det var sådan, at man med et enkelt møde eller en rejse til Stockholm kunne løse den her konflikt, så ville jeg pakke kufferten med det samme. Jeg og en række andre ministre har forsøgt hele vejen rundt at få svenskerne til at frafalde den tåbelige idé, de har fået med at indføre grænsekontrol,« siger Kristian Jensen på en telefon fra Teheran.

Den svenske justits- og migrationsminister, Morgan Johansson, sagde i forbindelse med et pressemøde i Bruxelles i går med blandt andre integrationsminister Inger Støjberg (V), at Sverige er glad for, at DSB har medvirket positivt til at kontrollere ID for rejsende til Sverige.

»Jeg ville sige, at forholdet mellem Sverige og Danmark er godt. Det er absolut min mening. Vi har en god dialog. Samtidig skal man vide, at vi har en situation, som er svær at løse, og det er klart, at det sætter os under pres,« sagde den svenske minister.

 

 

Jakob Ussing har bidraget til denne artikel.