Dansk smitteopsporing har haltet: Nu skal den lære af udlandet

Flere sundhedsordførere har i lang tid efterlyst, at man tager ved lære af udlandet, hvor andre lande har haft større succes med deres smitteopsporing end Danmark. Nu vil man kigge på, hvad de landes gode resultater skyldes, og om vi har noget at lære.

Smitteopsporingen skal styrkes. Det står klart, efter at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) torsdag fortalte, at yderligere 600 medarbejdere vil blive ansat. Desuden skal det også undersøges, om man kan lære noget af de lande, som har større succes med deres opsporing. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Folketingets følgegruppe for coronavirus har torsdag været til møde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) samt repræsentanter for sundhedsmyndighederne og Statens Serum Institut (SSI).

På dagsordenen stod smitteopsporingen, som på det seneste er blevet kritiseret for ikke at være effektiv nok.

Inden mødet har flere af partiernes sundhedsordførere udtrykt et ønske om, at man kigger mere på de lande, der ligner os, men som har større succes med deres smitteopsporing.

»Der er ikke nogen grund til at genopfinde ting i Danmark. Man kan jo kigge på de lande, der gør det bedre, for eksempel Finland og Norge, og lære af deres erfaringer,« siger Stinus Lindgreen, sundhedsordfører for De Radikale.

Samme opfordring kom Liberal Alliances sundhedsordfører, Henrik Dahl, også med i forrige uge:

»Man burde se på de lande, der ligner Danmark, og som har best practice på et område, og tage ved lære af dem. Hvis Norge og Finland kan gøre nogle ting bedre end os, så burde vi se på, hvad det er, de gør,« sagde han.

Nu er det blevet besluttet, at det skal undersøges, hvad det er, der gør, at smitteopsporingen fungerer bedre i blandt andet Norge og Finland.

Det står klart efter torsdagens møde, fortæller Stinus Lindgreen.

»Man vil samle op på, hvad man gør i forhold til smitteopsporing i andre lande. Man svarede ganske ærligt, at man ikke har haft tid til at få kortlagt, hvad der er blevet gjort i andre lande. Det vil man se på nu,« siger sundhedsordføreren.

​Smitteopsporingen bliver styrket

På følgegruppemødet blev det også meddelt, at der skal gøres mere ud af at få kontakt til smittede.

Blandt andet er det blevet besluttet, at der skal ringes en gang mere til folk for at sikre sig, at de har henvendt sig til deres nære kontakter.

Den besked kommer, efter at Magnus Heunicke onsdag meddelte, at smitteopsporingen bliver oprustet med yderligere 600 medarbejdere. Kort før jul besluttede regeringen at styrke smitteopsporingen yderligere med 800 ekstra medarbejdere.

Derudover skal der også nedsættes en ekstern taskforce, som skal overse smitteopsporingens arbejde.