Dansk Røde Kors er bekymret for udrejsecentre

Afviste asylansøgere, som skal sendes hjem, samles fremover i særlige udrejsecentre. Dansk Røde Kors frygter arnesteder for problemer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afviste asylansøgere skal fremover indkvarteres i særlige udrejsecentre. Det er et af elementerne i den store asylaftalen mellem regeringen, Enhedslisten og Liberal Alliance, som er blevet præsenteret i dag.

Delelementet ændrer den nuværende praksis, hvor afviste asylansøgere, som skal hjemsendes, er spredt ud på landets asylcentre. Men aftalepartierne er enige om, at for mange afviste asylansøgere ikke rejser hjem frivilligt. Og udrejsecentrene skal være med til at fremme dette.

- Vi er bekymrede for, hvordan udrejsecentrene bliver, siger Anders Ladekarl, som er generalsekretær i Dansk Røde Kors, der driver hovedparten af asylcentrene i landet:

- Der står ikke ret meget om de udrejsecentre i asylaftalen, og det er nok klogt. Det kan blive steder, hvor man samler al armod og alle frustrationerne for de mennesker, som ikke kan få ophold i Danmark. Dermed kan det blive arnested for problemer, hvis man ikke gør det på en klog måde.

En klog fremgangsmåde vil ifølge Dansk Røde Kors være, at udrejsecentrene ikke bliver rene holdepladser, hvor personerne venter på at blive hentet af politiet og sendt ud af landet. Det bør være steder, hvor der gives bedre mulighed for kompetenceudvikling, og hvor hjemsendelsen lettes gennem rådgivning.

I august 2012 sad omkring 1.400 asylansøgere i såkaldt udsendelsesposition i Danmark.

- Når man samler de mennesker enkelte steder, kan man frygte, at der opstår en fornemmelse af, at de er i samme båd. Og at den båd synker, siger Anders Ladekarl.

Han understreger, at udrejsecentrene er en af de få torne i asylaftalen, som Dansk Røde Kors støtter varmt.

Socialdemokraternes integrationsordfører, Jacob Bjerregaard, siger:

- Vi lytter til Dansk Røde Kors. Men det er bestemt ikke regeringens intention, at centrene skal være præget af armod. En afvist asylansøgere vil aldrig føle, det er rart at skulle tilbage til sit hjemland, men sådan er det.

Hvordan udrejsecentrene nærmere bestemt skal fungere, skal regeringen nu fastlægge, bl.a. i dialog med Dansk Røde Kors. Tanken er, at de skal ligge adskilt fra asylcentrene. Antallet af udrejsecentre, der skal oprettes, vides endnu ikke.

- Vi skal fortsat bruge de kradse metoder med meldepligt og frihedsberøvelse. Men vi skal kombinere det med dialog med den enkelte: At det måske ikke er så frygteligt at vende hjem, siger Jacob Bjerregaard.