Dansk rapport: Indsatsen i Afghanistan er kun en delvis succes

14 år efter den internationale indsats blev indledt, er Afghanistan fortsat en meget skrøbelig stat. Sådan lyder en af konklusionerne i tre nye rapporter om Danmarks indsats i landet. Der er tydeligvis noget, vi kan lære af indsatsen, erkender udenrigsministeren.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag, halvandet år efter ansvaret for sikkerheden i Afghanistan blev overdraget til landets egne styrker, offentliggøres tre evalueringer af Danmarks forsøg på at stabilisere Afghanistan ved at samtænke den militære indsats med vores udviklingsbistand og derved vinde civilbefolkningens »hjerter og sjæl«. Udenrigsminister Kristian Jensen (V) erkender problemerne. Er der ikke det samme problem nu i Syrien/Irak, hvor der bombes fra luften, og hvor man samtidig vil vinde befolkningens tillid?

Og den satsning, som har lagt beslag på en del af den danske Afghanistan-bistand på hen ved 4,3 mia. kr., har langtfra været en ubetinget succes, viser evalueringerne.

»Resultaterne af den integrerede gennemførelse af disse strategier og planer har været blandede, og de har rejst spørgsmål om levedygtigheden af fælles implementering,« som det hedder i den erfaringsopsamling, der er udarbejdet for partierne bag Afghanistan-missionen af den britiske konsulentvirksomhed Landell-Mills.

»Fjorten år efter den internationale indsats blev indledt, er Afghanistan fortsat en meget skrøbelig stat, hvilket pr. definition betyder, at den endnu ikke er i stand til at skabe grundlæggende sikkerhed, retssikkerhed, serviceydelser eller økonomiske muligheder for alle borgere og endnu ikke har befolkningens tillid,« konstaterer de britiske konsulenter i Landell-Mills.

Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) peger i sin evaluering blandt andet på problemer med »indbyggede spændinger mellem de to militære missioner, der opererede i Afghanistan på samme tid: den amerikanskledede antiterrorindsats (OEF-A)og den multinationale, senere NATO-ledede, stabiliseringsindsats (ISAF ).«

Ifølge DIIS »lykkedes det aldrig at overvinde de grundlæggende modsætninger, der består, når én militær operation stiler efter at overbevise befolkningen om at støtte op om regeringen (og dens internationale partnere), mens en anden har til formål at udslette en fjende, der er en del af den samme befolkning.«

Plads til forbedringer

»Der er klart noget, vi kan lære af indsatsen i Afghanistan. Rapporterne viser tydeligvis, at der er plads til forbedringer,« siger udennrigsministeren til Berlingske.

Kristian Jensen fastholder dog, »at der er meget, der er gået godt, og at Danmark har gjort en positiv forskel.«

»Danmark har bl.a. skabt omkring 11.000 job i landbruget. Vi har været med til at genopbygge lægehjælpen og den generelle sundhed for over en halv million mennesker, og vi har rejst en pigeskole i byen Jalalabad for 6.500 piger,« siger han.

Udenrigsministeren lægger dog ikke skjul på, at »vi desværre ikke nåede alt det, vi håbede på«, og han er enig med DIIS-rapporten i, at det delvis skyldes »intern uenighed i den internationale koalition om det politiske mål med engagementet«.

»Ja, der var to parallelle militære operationer på samme tid, og det er vigtigt at afklare det politiske mål, inden man begynder – ellers kommer vi af sted med forskellige forudsætninger, og så er vi ikke effektive. Den erfaring bruger vi nu i Mali, hvor det er helt afgrænset, at FN-operationen er fredsbevarende og stabiliserende. FN skal ikke jagte terrorister – det hører under franskmændenes operation,« forklarer Kristian Jensen.

Læren fra Libyen

»Det er uden tvivl en udfordrende kontekst, men det er ikke desto mindre den virkelighed, der er på landjorden. Det er jo ikke civile ét sted og de fjendtlige styrker et andet sted. Tværtimod er civilbefolkningen en del af de fjendtlige styrker, og så kan man selvfølgelig gøre som i Libyen, hvor vi bare nøjedes med at bombe og overlod genopbygningen til libyerne. Men det har jo overhovedet ikke været en succes. Vi er nødt til at lave ting – også selv om de er svære,« lyder det fra Kristian Jensen.

Og er der noget i rapporterne, du kan bruge i Irak og Syrien?

»Jeg kan bruge det, at vi laver en samtænkning fra start til slut. Sådan var det jo ikke i Afghanistan.«