Dansk PEN: Spinkelt grundlag at aflyse Yahya Hassan-foredrag på

Det holder ikke at aflyse eller flytte et arrangement med digteren Yahya Hassan med henvisning til den offentlige ro og orden, mener den daglige leder af dansk PEN.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er uhørt, at politiet beder om at få et debatarrangement med digteren Yahya Hassan flyttet på grund af hensynet til »offentlig ro og orden«.

Det siger daglig leder af dansk PEN, Mille Rode, der kritiserer Fyns Politi anbefaling til Odense Kommune om at flytte et planlagt debat- og interviewarrangement med Yahya Hassan, som skulle have fundet sted på tirsdag på Vollsmose Bibliotek.

»Det er en falliterklæring, hvis det alene handler om »frygten for den offentlige ro og orden«,« siger Mille Rode fra dansk PEN, som er den danske del af en international organisation af forfattere og journalister, der kæmper for ytringsfriheden i tale og på skrift.

Ifølge chefpolitiinspektør John Jacobsen, Fyns Politi, er det netop hensynet til offentlig ro og orden, der har fået politiet til at anbefale kommunen, at arrangementet holdes et andet sted.

»Jeg synes, det er et meget spinkelt grundlag at aflyse på, at de (politiet, red.) har kørt en forstærket indsats i to måneder, og at der nu er faldet ro på Vollsmose,« siger Mille Rode.

Fyns Politi har i stedet peget på, at arrangementet kan gennemføres på rådhuset i Odense, hvilket arrangørerne - Yahya Hassan og Tarek Omar - har afvist.

»Jeg kan godt forstå, at de ikke vil holde det på rådhuset. Det, Yahya gerne vil, er jo at komme ud til de unge, han selv har været en del af. De kommer jo ikke på rådhuset. Så ville det være et helt andet arrangement med et andet indhold, og digtene vil ikke blive hørt af de folk, der har brug for at høre dem,« siger Mille Rode.

Hun mener, at der kun er ét hensyn, der kan forsvare at aflyse arrangementet i Vollsmose.

»Hvis der er en konkret trussel mod Yahya Hassan, så er jeg med på, at det er en god ide ikke at sende ham derover. Jeg kan ikke vide, om der er en sådan trussel, men at henvise til hensynet til offentlig ro og orden er langt ude,« siger Mille Rode.

Christian Rabjerg Madsen, folketingskandidat for Socialdemokraterne, har for nylig været med til at gennemføre en række foredrag med den tidligere talsmand for Islamisk Trossamfund, Ahmed Akkari.

De to gennemførte for en måned siden et foredrag på kulturhuset i Vollsmose, hvor politiet var massivt tilstede og efterfølgende anholdt flere personer, der kastede med sten.

»Sådan et arrangement må aldrig nogensinde aflyses. Hvis man aflyser, giver man den gruppe, der ønsker at undertrykke andres ytringsfrihed, lov til at sætte dagsordenen. Det så vi helt klart med Akkari-debatten i Vollsmose. Ved at gennemføre arrangementet satte vi en vigtig debat igang, og vi gav det store flertal, der går ind for, at man skal kunne sige sin mening, mulighed for at tage afstand til det mindretal, der udelukkende var kommet for at råbe og ødelægge debatten,« siger han.