Dansk nej til lederrolle i Afghanistan

USA har bedt Danmark overtage Hollands ledende NATO-rolle i Afghanistan. Men regeringen siger nej, selv om et ja ville styrke Danmarks status i USA og NATO.

USA har bedt Danmark overtage Hollands ledende NATO-rolle i Afghanistan. Men regeringen siger nej, selv om et ja ville styrke Danmarks status i USA og NATO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

USAs forsvarsminister, Robert Gates, har bag lukkede døre anmodet Danmark om at påtage sig rollen som ledende NATO-nation i den urolige Uruzgan-provins i Afghanistan, når Holland trækker sig fra opgaven i midten af 2010.

Det bekræfter flere kilder over for Berlingske Tidende, som også erfarer, at regeringen har takket nej til den amerikanske opfordring. Et ja havde betydet, at Danmark skulle sende langt flere soldater til Afghanistan end de godt 750, vi aktuelt har i landet.

»Det er korrekt, at USA uformelt har spurgt, om Danmark ville være interesseret i at overtage ledelsen af indsatsen i Uruzgan-provinsen. Jeg ser det som en stor anerkendelse af den danske indsats i Afghanistan, men med opgaven i Uruzgan følger et stort ansvar - også ressourcemæssigt,« siger udenrigs-minister Lene Espersen (K), der oplyser, at USAs anmodning har været drøftet med forligspartierne bag Afghanistan-missionen.

En tungtvejende grund til det danske nej til den ellers prestigefyldte NATO-post er forsvarets dårlige økonomi. Ifølge regeringen vil det koste mindst yderligere ca. 1,5 mia. kr. årligt, hvis Danmark skal lede NATOs indsats i Uruzgan.

Samtidig har regeringen konkluderet, at Danmark hverken har soldater eller militært isenkram til at løfte opgaven, og det har den amerikanske forsvarsminister formentlig været klar over. I hvert fald har han tilbudt Danmark at supplere med en del af det mandskab, helikoptere og andet udstyr, som Danmark ikke kan levere.

Den amerikanske anmodning blev fremsat under NATOs uformelle forsvarsministermøde i Istanbul i begyndelsen af februar, og den danske regering har siden nøje overvejet fordele og ulemper ved at påtage sig opgaven. Blandt fordelene anføres, at Danmarks politiske prestige i USA vil vokse betragteligt.

»Men vores forsvar er i forvejen spændt til det yderste,« siger forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V). »Skulle vi til en anden provins, skulle vi starte fra bunden,« siger hun.