Dansk natur gødes med 875 millioner kroner

Den økonomiske gødning på 875 millioner kroner til den danske natur er ifølge miljøministeren nødvendig, hvis vi skal redde en række truede dyre- og plantearter.

ARKIVFOTO 2014 af miljøminister Kirsten Brosbøl- - Se RB 21/9 2014 22.30. Efter længere tids forhandling har to private fonde og staten endelig fundet sammen, så der kan oprettes en ny naturfond med 875 millioner kroner til mere og bedre natur. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vandrefalken og dværgmågen har grund til at udbryde et glædens skrig, efter regeringen i samarbejde med Venstre, de Konservative og to private fonde har besluttet at etablere en naturfond.

Det er ifølge miljøminister Kirsten Brosbøl (S) en rigtig god dag for dansk natur.

»Vi får i første omgang 875 millioner kroner til ny, mere og bedre natur. Og det er der en god grund til, for vi er et af de mest intensivt dyrkede landbrugslande i verden, og en fjerdedel af vores plante- og dyrearter er truet,« siger Kirsten Brosbøl.

Derfor er der ifølge miljøministeren også tale om en tiltrængt og nødvendig økonomisk indsprøjtning.

»Vores truede arter får mere plads til at sprede sig, og det er faktisk, og det er nødvendigt for, at de kan overleve«.

Den Danske Naturfond skal opbygges over en periode på fire år, og staten kommer til at skyde 500 millioner kroner i projektet. VILLUM FONDEN bidrager med 250 millioner kroner, og Aage V. Jensen Naturfond med 125 millioner kroner.

»Hos VILLUM FONDEN er vi rigtig stolte af at være med til at stifte Den Danske Naturfond og dermed bidrage til at sikre, at naturen får et ekstra skub. En selvejende, uafhængig fond skabt i rummet mellem private og offentlige aktører, er et godt fundament for at sikre flere midler til naturen og et flot startskud til en langsigtet indsats og et bredt folkeligt engagement,« siger Lars Hansen, der er direktør for VILLUM FONDEN, i en pressemeddelelse.

Det forventes, at lovgrundlaget for fonden falder på plads inden udgangen af 2014, så der kan være en bestyrelse på plads inden 1. januar 2015. Derefter skal den bestyrelse, hvor der er mest brug for at gøde den danske natur. Staten vil finansiere det kommende sekretariat med ekstra 49 millioner kroner over de næste fire år.