Dansk Kvindesamfund kræver Voteman-video trukket tilbage

Det er uacceptabelt, at Folketinget står bag valgvideoen Voteman, der ifølge Dansk Kvindesamfund legitimerer seksualiseringen af piger og kvinder. Kvindeorganisationen kræver nu, at videoen bliver trukket tilbage.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Er kampagnevideoen udtryk for Folketingets generelle kvindesyn?«

Sådan spørger Dansk Kvindesamfund i et åbent brev til Folketinget. Baggrunden for spørgsmålet er den animerede valgvideo om den stærke Voteman, der med vold og kastestjerner forsøger at få de unge til stemmeurnerne, mens hans selv modtager blowjobs og andet godt fra nøgne, stønnende kvinder.

Og næstforkvinden i organisationen, Ulla Tornemand, fortæller, at det undrer hende, at Folketinget som oplysende instans laver en video, der på den måde kører på grov vold og sex.

»Vi mener, det er en kampagnevideo, der bør trækkes tilbage med det samme. Samtidig er videoen en måde at legitimere seksualiseringen af piger og kvinder, og det er fuldstændig uacceptabelt, at Folketinget står bag de her budskaber,« siger hun.

Hun anerkender dog, at det er vigtigt at arbejde for at få de unge til at stemme ved europaparlamentsvalget 25. maj, fordi det plejer at være en lille procentdel af de unge, der får rejst sig fra sofaen for at stemme.

»Det er helt sikkert en vigtig debat, men jeg er ikke sikker på, at man bedst får de unge til at stemme ved at vise blowjobs og vold i en kampagnevideo. Videoen fortæller jo ikke de unge noget om, hvad valget går ud på,« siger næstforkvinden.

I stedet synes Dansk Kvindesamfund, at man skulle gøre noget ud af at lave en kampagne, der fortæller de unge, hvad EU er, og hvor stor indflydelse unionen har på vores liv i Danmark.

»Folketinget kunne jo have lavet en kampagnevideo, der i stedet lavede satire over, hvor kedeligt EU er. Eller de kunne måske have undersøgt, hvad de unge ved eller ikke ved om EU, hvorfor de synes, det er uinteressant og så lave en kampagnevideo over det. I stedet for at reproducere forslidte kønsstereotyper og bruge »sex sælger«,« siger Ulla Tornemand.

Det store problem med Voteman er ifølge Dansk Kvindesamfund, at den benytter sig af sexistisk humor, og det kan have store konsekvenser, siger organisationens næstforkvinde.

»Vi ved, at sexistisk humor er med til at øge tolerancen af diskrimination af kvinder. Det er undersøgt flere gange. Så når man bruger sexistisk humor og seksualiserede fremstillinger af piger og kvinder, så har det skadelige konsekvenser,« siger hun.

Ulla Tornemand peger blandt andet på, at undersøgelser viser, at seksualiserede fremstillinger af kvinder og piger kan knyttes sammen med et øget antal af spiseforstyrrelser, selvværdsproblemer og depressioner.

Tirsdag morgen valgte Folketinget at trække Voteman-videoen tilbage og har nu fjernet den fra Youtube og Facebook.