Dansk forslag bør op i FN

Et flertal i Folketinget vil have dansk forslag op i FN til bekæmpelse af pirater. Der skal etableres regional kystvagt, der kan advare handelsskibe om pirater.

Et flertal i Folketinget bestående af Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er klar til at rejse et dansk forslag i FN imod pirateri til havs. Forslaget til bekæmpelse af pirateri kommer fra Dansk Institut for Militære Studier og går ud på, at FN skal fungere som fødselshjælper til en regional kystvagt i de piratfyldte farvande, der kan advare handelskibe og skibe med nødhjælp mod pirater.

Venstres forsvarspolitiske ordfører, Karsten Nonbo, siger, at Danmark som stor søfartsnation bør gå foran.

- Forslaget skal rejses i FN, og der kan være mere lydhørhed, når vi selv har gjort en indsats med det danske krigsskib Absalon. Det er en glimrende idé, men den kan ikke stå alene. Vi har også brug for en domstol, hvor piraterne kan dømmes for deres kriminelle handlinger over for handelsskibene. Pirateri er desværre blevet en hel industri, siger Karsten Nonbo til Ritzau.

Socialdemokraternes forsvarspolitiske ordfører, John Dyrby, siger, at forslaget falder godt i tråd med Forsvarskommissionens beretning.

- Det er udmærket med krigsskibe i området, men det er en kortsigtet løsning. Det er en god idé, at oprette en regional kystvagt ved de østafrikanske kyster, og de vestlige lande må hjælpe landene i området til selv at håndtere indsatsen mod pirater. Det er vejen frem, og det er helt klart i FN-regi, det skal opbygges, siger John Dyrby.

Efter den amerikanske udenrigsministers, Hillary Clintons, udmelding om, at verden må samles om at komme piratsvøben til livs, er de danske politikere ikke i tvivl om, at der kan komme skub i processen.

Dansk Folkeparti lægger vægt på, at de kriminelle pirater skal kunne retsforfølges ved en domstol, men støtter, at det danske forslag om en regional kystvagt kommer op i FN. Partiets medlem af Folketingets Forsvarsudvalg, Søren Krarup, siger, at det bare ikke skal ende i "sludder for en sladder" i FN.

- Det er helt i orden at prøve forslaget over for FN under den forudsætning, at det er effektivt. Det vil vi støtte, men jeg har ikke den store tillid til, at det kan stoppe piraterne. De skal også kunne retsforfølges og betale for de forbrydelser, de begår, siger Søren Krarup.

Forsker i pirateri ved Dansk Institut for Militære Studier (DIMS) Lars Bangert Struwe står bag forslaget, og han er ikke i tvivl om, at en regional opbygget kystvagt vil kunne forhindre kapring af handelsskibe.

/ritzau/