Dansk Folkeparti vil smide hellige krigere ud af landet

Hvis en herboende muslim rejser til udlandet for at deltage i hellig krig, så skal vedkomne udvises fra Danmark ved hjemkomsten, siger Pia Kjærsgaard.

Pia Kjærsgaard Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal medføre straksudvisning fra Danmark, hvis herboende danske muslimer rejser til for eksempel Syrien for at gå i hellig krig.

Det er meldingen fra Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard (DF), der mener, at regeringen bør tage »initiativ til at straksudvise herboende danske muslimer , hvis de drager i krig i udlandet.«

»Danmark og andre europæiske lande skal ikke fungere som hvervebaser for muslimer, der turnerer rundt med hellig krig. Vi har derimod en forpligtelse til at bidrage til fred i disse lande. Når herboende muslimer rejser ud for at gå i krig er det en illoyal handling over for Danmark som værtsland, forklarer Pia Kjærsgaard i en pressemeddelelse.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) er der det seneste halve år rejst mindst 45 unge danske muslimer til Syrien for at gå i hellig krig, og det er flere end nogensinde før, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag. Fire af dem er blevet dræbt.

PET-chef Jakob Scharf bedyrer, at der er behov for en støtte indsats, hvis man vil problemet til livs.

»Det her ligner slet ikke noget, vi har set før. Det er meget voldsomt. Derfor er der brug for en meget markant samfundsmæssig indsats, som ikke kun kommer fra os,« siger Jakob Scharf, til avisen.

Pia Kjærsgaard peger på, at de »hjemvendte soldater« udgør en sikkerhedsrisiko for Danmark, når de returnerer til landet.

»Hvis 45 kamptrænede og fanatiske soldater vender tilbage til Danmark, skal disse overvåges og holdes i ro af de danske myndigheder i en tid, hvor Danmark i forvejen er udsat for en voldsom terrortrussel. Det kan vi ganske enkelt ikke leve med, og derfor må regeringen tage affære,« forklarer Pia Kjærsgaard.

»Det her handler i høj grad også om at bekæmpe de radikale, muslimske miljøer i Danmark, og så længe der fra samfundets side ikke er vedtaget nogen form for sanktioner, er PET reelt magtesløse i forhold til at forebygge, at de unge tager af sted, oplyser DF-ordføreren.

Det er ifølge PET unge helt ned til 16 år fra især radikale miljøer i Aarhus og København, der rejser af sted, og meget af rekrutteringen foregår via sociale medier.

PET lancerer derfor også en ny strategi, hvor man appellerer til familiemedlemmer, moskéer og andre tæt på de unge om at gribe ind, ligesom lokale borgerforeninger sammen med Udenrigsministeriet og en række danske humanitære organisationer vil blive inviteret til debatmøder om krigen i Syrien.