Dansk Folkeparti vil løfte psykiatrien

Der er brug for en handlingsplan for psykiatrien set fra både personalets og beboeres synsvinkel, mener Dansk Folkeparti efter tragedien på forsorgshjemmet Saxenhøj, hvor en beboer dræbte to personer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan ikke være rigtigt, at beboere på forsorgshjem skal have boldtræ, barberblade og harpuner på værelserne. Det siger Dansk Folkepartis psykiatriordfører Liselott Blixt (DF).

En 28-årig beboer på forsorgshjemmet Saxenhøj stak i foråret to ansatte ihjel med en kniv, og ifølge Arbejdstilsynet blev der fundet boldtræer, barberblade og en harpun på flere af værelserne.

Det har fået forbundet FOA til at efterlyse en handlingsplan for at højne personalets sikkerhed, og det bifaldes af Dansk Folkeparti.

»Jeg synes, det lyder fint med en handlingsplan. Vi er nødt til fra alle sider at se på, hvad der kan gøres for at sikre beboerne et ordentligt liv og ordnede forhold for personalet. Og hvis der skal en handlingsplan til, så hilser jeg den velkommen, men den skal ses fra både personalets og beboernes synsvinkel,« siger Liselott Blixt.

Hun mener, at sagen fra Saxenhøj kun er et blandt flere eksempler på, at der er nogle »brist« i socialpsykiatrien.

»Der er mange ting, der bør kigges på. Senest har vi hørt, at der foregår afpresning, overfald og salg af narko på opholdsstedet Ringbo (nord for København, red.). Hvis det er sådan, at nogle beboere har brug for våben til at forsvare sig, så mangler der orden og opsyn,« siger Liselott Blixt.

Hun mener, at socialpsykiatrien ofte bliver brugt til »opbevaring af folk, man ikke aner, hvad man ellers skal gøre ved«.

Og personalet er ifølge psykiatriordføreren ikke altid rustet til at håndtere beboerne, der ofte er misbrugere med psykiske problemer.

Regeringen og satspuljepartierne indgik for nylig en psykiatriaftale, der løfter psykiatrien med 2,2 milliarder kroner. Men ifølge Liselott Blixt kommer den ikke socialpsykiatrien ude i kommunerne til gavn.

»Der ligger opkvalificering og kompetenceudvikling på personaleområdet, men jeg er bare bange for, at det hovedsagligt er i behandlingspsykiatrien (på sygehusene, red.). Der burde vi have lavet en tværgående indsats, og jeg beklagede også fra starten, at vi skulle have haft Manu Sareen (minister for sociale forhold, red.) indover,« siger Liselott Blixt.

»Selvfølgelig kan vi håbe, at behandlingspsykiatrien bliver meget bedre og ikke udsluser patienter, der ikke er færdigbehandlet. Men det er jo i socialpsykiatrien, vi har set mange uheldige episoder, og der er virkelig brug for et løft,« siger Dansk Folkepartis psykiatriordfører.