Dansk Folkeparti vil ikke have flygtninges familier til Danmark

Asylansøgere med midlertidig beskyttelsesstatus skal fremover sendes hjem i stedet for at få familiesammenføring, mener Dansk Folkeparti.

Dansk Folkeparti holdt i år partiets sommergruppemøde i Sorø. Partiformand Kristian Thulesen Dahl foreslog i den forbindelse at stramme reglerne for familiesammenføring yderligere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti havde allerede sat sig tungt på den politiske dagsorden, inden partiet onsdag inviterede til sommergruppemøde i Sorø.

Fra den midtsjællandske by havde partiet bebudet et opgør med DR og licensen samt – endnu en gang – definitivt afvist at gå med til lettelser af topskatten.

Og onsdagens pressemøde bød da også på endnu en »DF-classic«, som en DFer udtrykte det, da partiformand Kristian Thulesen Dahl og gruppeformand Peter Skaarup tegnede partiets linje op forud for det travle politiske efterår, der venter.

Kristian Thulesen Dahl præsenterede som det første på pressemødet et nyt forslag på udlændingeområdet, der skal gøre det endnu sværere for flygtninge at få deres familie til Danmark.

DF foreslår, at de asylansøgere, der har såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus, ikke skal have familiesammenføring i Danmark, men i deres hjemlande.

Da strømmen af flygtninge og migranter voksede mærkbart i efteråret 2015, vedtog et politisk flertal, at netop den gruppe, som bl.a. kommer fra Syrien, først kan søge om familiesammenføring, når de har opholdt sig i Danmark i tre år. Indtil da kunne de søge efter et år.

DF vil nu gå »skridtet videre«, siger Kristian Thulesen Dahl:

»I 2018 og 2019 begynder vi at nærme os det tidspunkt, hvor de her mennesker vil kunne søge familiesammenføring til Danmark. Derfor foreslår vi, at man suspenderer treårsfristen. I stedet for at de søger om at få deres familie til Danmark, vil vi så i stedet hjælpe dem med tilbagesendelse til de områder i deres hjemland, det er muligt at vende tilbage til, og så sikre familiesammenføring dér.«

Er det på nogen måde realistisk at sende flygtninge tilbage til f.eks. Syrien?

»Ikke nødvendigvis nu. Men hvis perspektivet er, at man kan vende tilbage om et eller to år, er det vores overbevisning, at så skal man vende tilbage. Og så skal familiesammenføringen jo ikke ske i Danmark. Så skal det ske i det område, hvor man er kommet fra,« siger DF-formanden.

»Det er jo at gøre ondt værre«

Generalsekretær i Dansk Røde Kors Anders Ladekarl er meget bekymret over meldingen fra DF.

»Det er jo at gøre ondt værre for mennesker, som i forvejen er i en vanskelig situation,« siger han.

Da reglerne for familiesammenføring blev strammet i 2015, erkendte udlændingeminister Inger Støjberg (V), at regeringen gik til kanten af konventionerne.

Samme vurdering havde Institut for Menneskerettigheder, og direktør Jonas Christoffersen siger i dag om DFs forslag:

»Der er ikke særligt meget, der tyder på, at man kan fjerne grænsen helt. Tværtimod mente regeringen jo, da man lavede treårsreglen, at der var en risiko for, at man allerede dér var gået over grænsen. Vi mente dengang, at man nok var gået over grænsen.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Inger Støjberg eller fra Venstre.