Dansk Folkeparti vil have norsk løsning på statsløse

Statsløse skal ikke automatisk få statsborgerskab, hvis de er mistænkt for terrorisme, mener Dansk Folkeparti.

Dansk Folkepartis Christian Langballe så gerne, at Danmark gjorde som Norge og tolkede statsløsekonventionen mindre stringent. (Arkivfoto) Scanpix/Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Dansk Folkeparti vil have et opgør med den såkaldte statsløsekonvention, der sikrer statsløse statsborgerskab, med mindre de er dømt for større forbrydelser.

Det skriver Politiken.

Avisen har fået aktindsigt i Udlændinge- og Integrationsministeriets kommunikation med Norge, der har indført en lov, der sætter retten til statsborgerskab i bero, hvis der er en efterforskning om strafbare forhold i gang.

- Problemet er, at vi tre gange har givet statsborgerskab til folk, der har været mistænkt for at være til fare for rigets sikkerhed.

- Vi ser gerne, at man tager et forbehold i forhold til denne her konvention og gør som i Norge, hvor en efterforskning og mistanke kan sætte processen i bero, siger Dansk Folkepartis indfødsretsordfører, Christian Langballe, til Ritzau.

Danmark tilsluttede sig konventionen, der har til formål at løse problemet med statsløse, i 1977.

Konventionen giver folk, der er født og opvokset i Danmark til statsløse forældre, ret til dansk statsborgerskab, når de når en hvis alder.

Det sker automatisk og kan kun stoppes, hvis personerne er dømt for at have skadet staten eller for kriminalitet, der giver mere end fem års fængsel.

/ritzau/