Dansk Folkeparti vil af med politiets »rigide« måltal

Politiets styrkede fartkontrol er en uheldig udvikling, mener Dansk Folkeparti. Fokus skal rettes mod hård kriminalitet og indbrud - ikke mod fartsyndere, lyder det fra retsordfører Peter Skaarup, der vil af med politiets måltal.

Læs mere
Fold sammen

Politiet firedobler fra starten af februar antallet af fartkontrolvogne på de danske veje for at gøre det lettere for politiet at fange fartsyndere. Men det er en uheldig udvikling, der handler om at kradse penge ind og opfylde rigide måltal, mener retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Skaarup (DF).

»Det er fint, at man prøver på at signalere til borgerne, at de skal køre efter hastighedsgrænserne og køre efter forholdene. Men det kan man også sagtens gøre med de såkaldte stærekasser,« siger Peter Skaarup.

Han mener, at politiet i stedet burde have fokus på den grovere kriminalitet og indbrud. Og det burde regeringen i hans optik signalere over for politiet.

»I det nuværende system hiver man penge ind i statskassen ved at uddele bøder til både bilister og cyklister i stor stil. Jeg tror, det skaber en negativ stemning blandt bilister og cyklister over for politiet. Og er der noget, vi har brug for, så er det en positiv stemning over for de politifolk, der gør et stort stykke arbejde for at opretholde lov og orden,« siger han.

Dansk Folkeparti, Venstre og de Konservative har tidligere opfordret regeringen til at tage et opgør med politiets måltal. I februar sidste år sagde daværende justitsminister Karen Hækkerup, at hun var indstillet på at gå væk fra de omstridte måltal og over til et andet målstyringsredskab.

»Det kommer til at have langt større vægt på, hvilken kriminalitet der er lokalt. Tilliden skal gives ud lokalt,« sagde hun dengang til Berlingske.

Men med politiets nye værktøjer til fartkontrol vil politiets fokus på måltal kun blive større, mener Peter Skaarup.

»Jeg undrer mig over regeringens ageren i den her sag, for jeg forstod på den tidligere justitsminister Karen Hækkerup, at hun faktisk gerne ville afskaffe måltallene. Men nu ser vi en situation, hvor de ikke bliver afskaffet, og hvor de i virkeligheden får den afledte effekt, at man kradser et stort antal bøder ind, og derfor bliver politiet også nødt til at bruge mange ressourcer på området,« siger Peter Skaarup.

Han finder det svært at forstå, at politiet ikke efterforsker indbrudssager, hvor der er stjålet for under 100.000 kroner, når de har tid til at sætte hårdt ind mod fartoverskridelser.

»Hvis magten skifter efter et valg, så kan man regne med, at Dansk Folkeparti vil arbejde for at afskaffe de måltal, som har nogle meget forvredne effekter, som det er i dag, hvor man er mere optaget af at kradse bøder ind for at opfylde Finansministeriets mål end på den grovere kriminalitet og indbrud,« siger Peter Skaarup.