Dansk Folkeparti: Så mange indvandrere bør der maksimalt være i Danmark

I år 2050 vil indvandrere og efterkommere udgøre 18 pct. af den samlede befolkning. »Det tal burde være væsentligt under 10 pct.,« lyder det fra DFs Martin Henriksen.

Dansk Folkeparti er bekymret for, at Danmark bliver et mere opdelt land pga. flere indvandrere og efterkommere i den samlede befolkning, siger integrationsordfører Martin Henriksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Andelen af indvandrere og efterkommere i den samlede danske befolkning skal ned.

Sådan lyder meldingen fra Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen.

»Det burde være væsentligt under 10 procent, hvis man skal have en chance for at holde sammen på landet. Allerede i dag er vores opfattelse, at det tal er alt for højt. Og vi kan jo se, hvilke massive integrationsproblemer det har givet landet. Man må derfor antage, at de problemer bliver større,« siger Martin Henriksen.

En række DFere, herunder Martin Henriksen, har bedt integrationsminister Inger Støjberg (V) om at svare på, hvordan det vil påvirke Danmarks »identitet« og »sammenhængskraft«, hvis den »hastigt stigende« andel af befolkning med indvandrerbaggrund fortsætter.

I en forespørgsel til ministeren hedder det:

»Jævnfør den seneste demografiske fremskrivning af befolkningssammensætningen fra Danmarks Statistik, der viser, at der i 2050 vil være 1.113.578 indvandrere og efterkommere i Danmark, hvordan vil det påvirke vores identitet og Danmark som en sproglig og kulturel enhed«.

Ifølge Danmarks Statistik vil indvandrere og efterkommere - både personer med vestlige og ikke-vestlige baggrunde - i år 2050 være 1.133.578 og altså 20.000 mere, end hvad der står i forespørgslen fra Dansk Folkeparti.

I år 2050 vil den danske befolkning bestå af knap 6,3 millioner indbyggere, og dermed vil andelen af indvandrere og efterkommere være godt 18 pct.. Ifølge Danmarks Statistik er det tal i år på 12 pct.

Problem at holde sammen på landet

Martin Henriksen du siger, at hvis vi skal holde sammen på landet, skal indvandringen under 10 procent. I dag er den på 12 procent. Kan vi ikke holde sammen på landet, som det ser ud nu?

»Nej, det kan vi da ikke. For vi har jo områder i Danmark, hvor den danske befolkning er kommet i mindretal og flytter fra området, fordi de ikke føler sig velkomne. Så vi har allerede problemer med at holde sammen på landet. Det kan man roligt konstatere,« siger han.

Martin Henriksen ønsker ikke at sætte et konkret tal på, men konstaterer, at vi altså skal »væsentligt under 10 procent«, når det kommer til indvandrere og efterkommeres andel af den samlede befolkning.

DF-ordføreren er »bekymret« for, at Danmark bliver et mere opdelt land, hvis flere og flere indbyggere ikke er med en såkaldt dansk oprindelse. Han forudser, at det vil ændre den danske identitet, og sammenhængskraften herhjemme vil blive tabt på gulvet.

»Vi får et samfund, hvor spændingerne vil stige voldsomt i den danske befolkning. Vi vil se flere konflikter og mere frustration. Og et land med flere områder, hvor danskerne vil være i mindretal og ikke har lyst til at bo.«

Indvandrere er »ikke en gevinst for samfundet«

Ifølge Martin Henriksen mister vi »sprog, kultur, traditioner, værdier og normer« i det danske samfund, hvis udviklingskurven for indvandrere og efterkommere ikke knækkes.

Kan du nævne de positive ting ved den her udvikling i befolkningssammensætningen?

»Man møder vel enkelte mennesker nogle gange og kan opleve noget positivt, men helt generelt, mener jeg ikke, at indvandringen og især den ikke-vestlige har været til gavn for Danmark«.

Hvis man udspecificerer tallene for år 2050, så er der lidt over 700.000 ikke-vestlige personer og lidt over 400.000 vestlige personer i den danske befolkning. Hvilken udvikling er den mest problematiske?

»Det er klart den ikke-vestlige, der er den mest problematiske. Det er der ingen tvivl om«.

Ser du helst, at indvandringstallene f.eks. fordelte sig med 0 pct. ikke-vestlige og fem pct. vestlige?

»Jeg vil gerne have, at tallene kommer ned - gerne for begge dele. Men først og fremmest for ikke-vestlige«.

Venstre: Delvist enige om ikke-vestlig indvandring

Martin Henriksen og Dansk Folkeparti ønsker at få regeringen til at underskrive en fælles tekst, hvor budskabet skal være, at ikke-vestlige indvandrere skal begrænses yderligere.

Partiet vil arbejde for, at teksten indeholder en målsætning om, at flygtninge kun er her midlertidigt, hvorefter de sendes hjem igen.

Hos regeringspartiet Venstre er udlændinge- og integrationsordfører Marcus Knuth delvist enig med sin ditto hos Dansk Folkeparti.

»Vi er enige om, at vi ikke ønsker ikke-vestlig indvandring, som kommer til Danmark for kun at komme på overførselsindkomst og udnytte vores velfærdssamfund,« siger Marcus Knuth til Ritzau.

V-ordføreren er derfor positivt stemt over for at udarbejde tiltag, der kan begrænse den indvandring.

»Jeg håber og satser på, at vi kan blive enige om et forslag, hvor vi ønsker at reducere den del af ikke-vestlig indvandring, som ikke bidrager til samfundet,« siger Marcus Knuth til Ritzau.

Hver år udgiver Danmarks Statistik en tabel over den demografiske fremskrivning af befolkningssammensætningen. Den seneste tabel er fra 2015. Danmarks Statistik oplyser, at der på tirsdag kommer nye tal.