Dansk Folkeparti ønsker mere smidige regler for plejefamilier

Dansk Folkeparti vil gerne have, at det bliver lettere for plejefamilier at indberette episoder, hvor der udøves magtanvendelse, uden at familierne føler sig truede.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være uden frygt og mere smidigt at underrette kommunen, hvis der i en plejefamilie er blevet udøvet magtanvendelse over for plejebørnene.

Det mener Dansk Folkeparti, efter en undersøgelse ifølge Kristeligt Dagblad viser, at hver fjerde plejefamilie med et plejebarn under syv år fastholder barnet månedligt eller oftere.

»For at sikre, at en plejefamilie kan fungere, og plejebarnet kan få det bedre, er det en god idé at have et sted, hvor familierne kan henvende sig og sige, at nu har vi været nødt til at benytte os af magtanvendelse og høre, om der er nogen, der kan hjælpe med nogle redskaber, så man kan få gjort det bedre,« siger Dansk Folkepartis socialordfører, Karin Nødgaard (DF).

I modsætning til døgninstitutioner og andre opholdssteder har plejefamilier ikke pligt til at indberette magtanvendelse til myndighederne, skriver fagbladet Socialpædagogen.

Karin Nødgaard mener ikke, at plejefamilierne skal frygte konsekvenserne, hvis de indberetter sagerne.

»Det skal være et signal om, at de gerne vil have støtte,« siger hun.

Socialordføreren peger på, at der i dag kun er få besøg hos plejefamilierne om året. Derfor kan det være en idé med flere indberetninger fra familierne til kommunen. En tanke, som Venstre også går ind for.

»Der skal være en mere smidig mulighed for at kunne kontakte kommunen på og sige, at nu har der været en episode og høre, om der er nogen, der kan hjælpe til. Det kan være, at man en gang om måneden skal afrapportere, hvis der har været noget,« siger Karin Nødgaard, der ikke mener, at det vil være en bureaukratisk belastning.

Undersøgelsen, der lavet af Rambøll for Socialministeriet, omfatter 138 plejefamilier.