Dansk Folkeparti kræver svar: Øger ramadanen terrorrisikoen?

Martin Henriksen kobler ramadanen sammen med øget terrorrisiko: »Jeg ved godt, at der er mange, der har meget fine fornemmelser for ramadanen, men det er ikke noget, jeg går rundt og tager hensyn til i mit politiske arbejde,« lyder det.

Foto: © Uffe Weng.
Læs mere
Fold sammen

Er Danmark mere udsat for terror under muslimernes faste, ramadanen?

Det spørgsmål vil Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, have justitsminister Søren Pind (V) til at svare på, og har derfor stillet et folketingsspørgsmål til ministeren.

»Ministeren bedes oplyse, om der er en forhøjet terrorrisiko i forbindelse med ramadanen?,« står der i spørgsmål 670.

Fold sammen
Læs mere

Baggrunden er, forklarer Martin Henriksen, at Islamisk Stat har truet med at begå terror under ramadanen.

»Jeg har læst flere artikler om, at Islamisk Stat truer med terrorangreb i forbindelse med ramadanen. Så jeg vil have klarlagt, om myndighederne er opmærksomme på det, for det er altid godt at forsøge at være på forkant med situationen, selvom jeg godt ved, det er svært, når det handler om terrorisme,« siger Martin Henriksen.

»Det her er absolut ikke i orden«

Spørgsmålet har fået flere til at undre sig over, hvorfor Martin Henriksen kobler ramadanen sammen med terror.

Blandt andre den tidligere folketingskandidat for Enhedslisten, Asmaa Abddol-Hamid, der på Facebook skriver:

»Det kan simpelthen ikke være rigtigt. Det her er absolut ikke i orden. Martin Henriksen bør tvangsdømmes en uge hos en muslimsk familie midt i ramadanen.«

Ifølge Martin Henriksen har det ikke været tanken at koble terrorrisiko sammen med muslimers faste, men med Islamisk Stats trusler.

»Man må jo forstå, at i og med IS kommer med truslen på det her tidspunkt, så er det fordi, at ramadanen er en særlig lejlighed og begivenhed, der gør, at det er særligt relevant at gå ud med. Det synes jeg, man er nødt til at tage alvorligt.«

Er du ikke med til at skabe unødig frygt hos danskerne ved at spørge til forbindelsen mellem ramadan og øget terrorrisiko?

»Jeg tror, mange danskere har en forventning om, at der på et eller andet tidspunkt kommer et terrorangreb igen. Jeg tror ikke, det hverken lægger til eller fra det regnestykke, at der bliver stillet et spørgsmål i Folketinget til justitsministeren. Det er et forsøg på at vise rettidig omhu og lige spørge ind til, om det ikke er noget, man skal være særlig opmærksom på.«

Det er muslimer, der skaber splid

Du nævner ikke Islamisk Stat i spørgsmålet, men skriver øget terrorrisiko i forbindelse med ramadanen. Kan det ikke være med til skabe splid mellem muslimer og danskere, når du stiller spørgsmålet sådan?

»Altså, der er jo splid mellem mange danskere og muslimer, men det er jo fordi, der er mange muslimer i Danmark, der har svært ved at tilpasse sig generelt til det danske samfund. Så jeg vil ikke mene, at det her spørgsmål skaber splid mellem danskere og muslimer, jeg vil mene, at den opførsel, alt for mange muslimer lægger for dagen, er med til at skabe splid.«

Det er en vigtig religiøs højtid, du kobler sammen med øget terrorrisiko. Kan du forstå, hvis muslimer føler sig stødt over dit spørgsmål?

»Jeg må indrømme, jeg ikke har tænkt, at jeg ville støde nogen med det spørgsmål. Men jeg ved godt, at der er mange, der har meget fine fornemmelser for ramadanen, men det er ikke noget, jeg går rundt og tager hensyn til i mit politiske arbejde. Jeg synes, der er vigtigere ting på dagsordenen, hvis jeg skal være helt ærlig,« siger Martin Henriksen.