Dansk Folkeparti har fået både medietræning og avisannonce betalt af EU: »Det er utilgiveligt«

Dansk Folkeparti har brugt støttekroner fra EU på medietræning, avisannonce og en bustur for DF-frivillige.

Dansk Folkepartis gruppeformand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti vil betale en stor portion penge tilbage, som partiet har fået i støtte fra EU.

Partiets gruppeformand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, er i øjeblikket ved at gennemgå alle sager, hvor DF har fået EU-støtte, for at finde ud af, hvorvidt partiet har brugt pengene i strid med reglerne.

Foreløbig har Dansk Folkeparti ifølge Berlingskes oplysninger fundet tre sager frem, hvor partiet har i sinde at betale EU-støtten tilbage, fordi der kan sås tvivl om, hvorvidt støtten har været berettiget.

Det drejer sig om medietræning af Anders Vistisen og Morten Messerschmidt, der også er medlem af Europa-Parlamentet, en EU-relateret annonce i Metroxpress, hvor både partiformand Kristian Thulesen Dahl og Morten Messerschmidt optræder, samt mindst én bustur for DF-frivillige til Bruxelles, hvor Anders Vistisen har holdt oplæg.

»Det er urimeligt og utilgiveligt«

Anders Vistisen har bekræftet oplysningerne over for TV 2.

»Vi vil gerne undskylde for, at det har været alt for rodet, upræcist. Der sket for mange fejl, og det er urimeligt og utilgiveligt,« siger han til TV-stationen.

DR og Ekstra Bladet kunne i weekenden afsløre, at Europa-Parlamentet har betalt 200.000 kroner i støtte til det europæiske parti MELD i den tro, at støtten gik til to EU-arrangementer, men som reelt var Dansk Folkepartis sommergruppemøder i 2014 og 2015.

Derfor meddelte Kristian Thulesen Dahl mandag, at Dansk Folkeparti vil betale alle 200.000 kroner tilbage til Europa-Parlamentet.

Kan løbe op i 500.000 kroner

Europa-Parlamentet har udbetalt støtten til MELD, en alliance af EU-skeptiske partier, i en periode, hvor Morten Messerschmidt enten har været formand eller siddet i alliancens ledelse. MELD har før været i kritisk søgelys for uberettiget brug af EU-midler, og i maj måtte DF betale 1,6 millioner kroner tilbage, der var blevet brugt til partiets kampagner.

Morten Messerschmidt fastholdt i weekenden, at alle regler har været overholdt, men ikke desto mindre har DF-ledelsen besluttet sig for at betale pengene tilbage, allerede inden EU-systemet har afgjort, om støtten er blevet udbetalt uberettiget.

Anders Vistisens gennemgang af alle sagerne, hvor Dansk Folkeparti har fået EU-støtte gennem MELD, ventes først at være afsluttet mandag, og først her vil partiet oplyse, hvor mange penge der i alt skal tilbagebetales til EU.

Tidligere tirsdag lød beløbet på i omegnen af 300.000 kroner oveni de 200.000 kroner, men det beløb er ikke endeligt.

Medietræningen, avisannoncen og busturen løber dog ifølge Berlingskes oplysninger ikke samlet op i 300.000 kroner. Til gengæld er det alle aktiviteter, hvor der kan sås tvivl om, hvorvidt de er knyttet mest til Dansk Folkeparti eller til MELD. Det er derfor, partiet vælger at betale EU-pengene tilbage.

»Nu går vi efter devisen, at vi hellere vil betale en krone for meget tilbage, end en krone for lidt,« siger Anders Vistisen til TV 2.