Dansk Folkeparti fyrer Martin Henriksen

Endnu en kritisk udtalelse fra Martin Henriksen om DF-stifter Pia Kjærsgaard blev dråben for Dansk Folkepartis top, der nu har fyret den tidligere markante udlændingeordfører fra sit job på Christiansborg.

Martin Henriksen er ikke længere ansat som konsulent i Dansk Folkepartis sekretariat på Christiansborg. Det skyldes en kritisk udtalelse fra den tidligere udlændingeordfører om DF-stifter Pia Kjærsgaard til en lokal tv-station. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkepartis tidligere markante udlændingeordfører Martin Henriksen er blevet fyret fra sit job som konsulent i partiets sekretariat på Christiansborg.

Det erfarer Ekstra Bladet fra flere kilder, og Berlingske har fået oplysningen bekræftet.

Martin Henriksen har gennem de seneste måneder gjort sig uheldigt bemærket internt i Dansk Folkeparti med flere kritiske udtalelser om partiets udlændingepolitiske linje – særligt i forbindelse med sin tale på Dansk Folkepartis årsmøde i Herning i midten af september – og ifølge Berlingskes oplysninger har der blandt centrale figurer i DF længe været utilfredshed med hans fremfærd.

I sidste uge udtalte Martin Henriksen sig så igen til TV 2 Øst om emnet, og dét blev for meget for partitoppen, der derfor besluttede at fyre ham fra stillingen på Christiansborg.

Henriksen, der stiller op til kommunalvalget for Dansk Folkeparti i Stevns Kommune, gav et interview til den lokale tv-station under et vælgermøde i Sydstevnshallen i Rødvig, hvor han nævnte den virak, der fandt sted på årsmødet. Her markerede DF-stifter Pia Kjærsgaard tydeligt, at hun var utilfreds med Martin Henriksens tale, hvori han blandt andet betegnede partiets udlændingepolitik som for slap.

Fra sin plads i salen i Herning Kongrescenter vendte Kjærsgaard, der i dag er Dansk Folkepartis udlændingeordfører, sågar tommelfingeren demonstrativt nedad, mens Henriksen stod på talerstolen.

Til TV 2 Øst sagde Martin Henriksen så i forbindelse med vælgermødet i den sydsjællandske sportshal:

»Jeg har bemærket – ligesom andre givetvis har bemærket – at Pia ikke var helt tilfreds. Men altså, jeg er ikke i politik for at gøre den ene eller anden tilfreds. Jeg er i politik, fordi jeg vil gerne gøre en forskel.«

Han uddybede siden over for Ekstra Bladet:

»Det var Pias utilfredshed og nedadvendte tommelfinger, som jeg blev spurgt til på vælgermødet, og det var også Pia, jeg havde i tankerne, da jeg svarede. Det er vel åbenlyst.«

»Jeg gider sådan set ikke at piske en stemning op, men jeg kan jo heller ikke på et lokalt vælgermøde lade mig styre af, hvad Pia eller andre måtte tænke om mig. Og selvom jeg ikke har noget ønske om at piske en stemning op, så har jeg stadigvæk mine holdninger til, hvordan partiet kommer oven på igen, og hvordan vi kommer videre,« sagde han videre.

Blev meddelt på mail

Ved middagstid mandag forelagde formiddagsavisen Martin Henriksens udtalelser for Pia Kjærsgaard, men hun vendte aldrig tilbage. Artiklen med de uddybende citater var derfor end ikke udgivet, før Henriksen var blevet fyret fra sit job, skriver Ekstra Bladet.

Ifølge Berlingskes oplysninger var det personale- og sekretariatschef Jeanie Nørhave, der mandag sendte en e-mail til Dansk Folkepartis ansatte og folkevalgte om, at Martin Henriksen forlod sit job. I e-mailen stod der dog ikke direkte, at der var tale om en fyring.

Selvom Martin Henriksen var en af Dansk Folkepartis mest fremtrædende politikere i den seneste valgperiode, blev han ikke genvalgt ved folketingsvalget i 2019, hvor partiet blev mere end halveret.

I kølvandet på valget ansatte DF-formand Kristian Thulesen Dahl ham så i stedet som konsulent i partiets sekretariat på Christiansborg.

Henriksen har desuden sæde i Dansk Folkepartis hovedbestyrelse. Han genvandt sin plads under et kampvalg på årsmødet, hvor han fik flest stemmer af alle de opstillede kandidater, og det var i den forbindelse, han holdt sin kritiske tale.

»Vi skal snart til at tage os seriøst sammen, for ellers bliver vi til et ligegyldigt parti, og det eneste, folk vil huske os for, vil være Meld og Feld og alt muligt ævl og kævl. Og det er den hårde og ubarmhjertige sandhed, som vi ganske enkelt bliver nødt til at forholde os til,« sagde han blandt andet fra talerstolen.

Trods DFernes opbakning til Martin Henriksen lagde Pia Kjærsgaard efter stemmetællingen ikke skjul på, at hun stadig var irriteret over sin partifælles udtalelser.

»Jeg håber, han har lært af, at man ikke skal blande sig, og man skal opføre sig ordentligt,« erklærede hun således.

 

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Martin Henriksen selv og fra Dansk Folkepartis ledelse.