Dansk Folkeparti angriber »kommunistisk« SF-forslag om topchefers løn: »Det har ingen gang på jord«

Ifølge SF skal der laves et loft over topchefers lønninger. Dansk Folkeparti har flere gange skoset skyhøje direktørlønninger, men tankerne fra SF er ren »Kommunist-Kina«, lyder det fra partiets erhvervsordfører.

»Det er jo et kommunistisk forslag, som SF kommer med. Det har ingen gang på jord,« siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti om et forslag fra SF om at lægge loft over topchefers løn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Ikke så få gange tidligere har man kunnet se politikere fra Dansk Folkeparti tordne mod høje cheflønninger i statsejede virksomheder og selskaber, hvor staten er hovedkunde.

Således har direktørlønninger i DSB og i betalingsvirksomheden Nets stået for skud. Men når SF fredag foreslår et decideret lønloft, der vil betyde, at en topchef som udgangspunkt maksimalt skal kunne tjene 20 gange mere end den lavest lønnede i samme virksomhed, hopper kæden af for Dansk Folkeparti.

»Netop det forslag kan vi ikke støtte. Man kan ikke lovgive om, hvad private virksomheder skal give deres medarbejdere i løn,« siger partiets erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, og uddyber:

»Der er noget, der hedder overenskomster, og det er også noget, man lader arbejdsmarkedets parter finde ud af selv, så hvad ejerskabet i en virksomhed vil give deres direktør i løn, er et spørgsmål mellem direktøren og virksomhedens ejer. Det er jo et kommunistisk forslag, som SF kommer med. Det har ingen gang på jord.«

»Gift for vores samfund«

Det er SFs gruppeformand, Jacob Mark, der i fredagens Politiken plæderer for, at »topbossernes monsterlønninger er galopperet fra os«:

»Jeg tror, det er gift for vores samfund, hvis der bliver for langt fra dem, der tjener mindst, til dem, der tjener mest, og jeg tror, der er mange, der har helt almindelige job, der tænker: »Hvorfor skal der sidde nogle i toppen, som tjener så meget?« Hvad er det, der gør, at de er så meget mere værd end os andre,« siger Jacob Mark til avisen.

Selv om der skal lægges et loft over lønninger, skal det være muligt for en virksomhed at sprænge rammen, fremgår det også. I et aktieselskab skal det i så fald godkendes på en generalforsamling, mens det i mindre virksomheder skal være op til bestyrelsen. I statslige selskaber skal ministeren på området begrunde, at lønspændet kan overstige rammen.

»Kommunist-Kina«

Ifølge Dansk Folkeparti er det altså ikke alt, politikerne skal blande sig i.

»Man kan for eksempel stille krav i forhold til aflønninger af ledende medarbejdere de steder, hvor staten er hovedkunde, for eksempel hos Nets. Og hvis man har et udbud af meget store offentlige tjenester, kan det give mening, at man i forbindelse med et udbud stiller nogle krav til forventeligt løndannelse i forhold til direktion eller ledelse. Det kan det også være, hvis det for eksempel er et statsligt ejet selskab som SAS.

Ifølge Hans Kristian Skibby er der nogle virksomhedsejere og direktører, som »får for meget i løn«, men:

»I forhold til private virksomheder som Carlsberg eller Novo Nordisk er det ren og skær Kommunist-Kina, hvad SF foreslår, og det kan vi selvfølgelig ikke støtte. Dem, der ejer butikken, bestemmer selv, hvad de vil give i løn til deres medarbejdere.«