Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Regeringen har travlt, når der skal laves nye love og korte høringsfrister er blevet en del af kulturen i flere ministerier, viser to nye undersøgelser udarbejdet af henholdsvis Dansk Erhverv og Advokatsamfundet. Det skriver Politiken.
782 høringer fra fem ministerier i folketingsåret 2011 til 2012 er blevet gennemgået af Dansk Erhverv. Undersøgelsen viser, at i mere end hver syvende sag blev høringsfristen begrænset til fem dage eller mindre, og at regeringens egen fire-ugers-frist blev kun overholdt i 39 procent af tilfældene.
»Det er ikke rimeligt, at vigtig lovgivning bliver jappet igennem. Der er love, som sendes i høring med få dages varsel midt i sommerferien. Risikoen er, at vi får sjuskede og upræcise regler«, siger Jens Klarskov, der er administrerende direktør i Dansk Erhverv.
Han understreger, at kritikken både er rettet mod politikerne og en lovgivningsmaskine, der gennem årene, under skiftende regeringer er kommet på afveje.
Skatteministeriet og Fødevareministeriet skiller sig i begge undersøgelser ud med særligt mange korte høringsfrister.
»På nogle stræk lever vi ikke op til de målsætninger, vi selv har, for, hvor længe lovforslag i gennemsnit skal i høring. Det vil vi selvfølgelig arbejde målrettet på at forbedre«, skriver skatteminister Holger K. Nielsen (SF) i en kommentar til Politiken.
Dansk Erhverv mener, at høringer en utrolig vigtig del af den demokratiske proces.
»Og det er særligt grotesk, at denne regering tillader de korte høringsfrister, når den udtrykkeligt har lovet at forbedre kvaliteten af vores love«, siger Jens Klarskov.
Han henviser til regeringens egne mål.
»Regeringen vil i tæt samarbejde med Folketinget sikre høj lovkvalitet gennem rimelige høringsfrister, der sikrer, at organisationer og andre høringsparter har ordentlig tid til at gennemgå lovforslag og udarbejde kommentarer«, som der står i regeringsgrundlaget fra 2011.