Dansk enighed om EU-linjen

Partistrid og blokpolitik, nej tak. Det ligner snarere fælles rød-hvid front, når den daglige danske EU-kurs støttes hele vejen fra SF til Dansk Folkeparti.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Selvom politikerne bekriger hinanden i folketingssalen om små sager og store spørgsmål, falder de nærmest hinanden om halsen i bredtfavnende enighed om dansk EU-politik.

Det viser en Ritzau-gennemgang af beslutningsreferaterne i Folketingets magtfulde Europaudvalg, som godkender regeringens kurs i konkrete EU-sager: Hele vejen fra den socialistiske venstrefløj til den nationale højrefløj stemmer partierne regelmæssigt sammen i national konsensus om landets linje i de hyppige forhandlinger, der finder sted i EU's lovgivende ministerråd.

Dansk Folkeparti, som jævnligt tordner mod unionens magt, stemmer overraskende ofte sammen med regeringen og klubben af japartier. I hele to ud af tre tilfælde flyver danske ministre til forhandlinger i Bruxelles og Luxembourg med politisk velsignelse fra DF. Alligevel svigter de markante EU-skeptikere på ingen måde deres unionsvægrende vælgerbase, mener partiets faste medlem af Europaudvalget og spidskandidat til Europaparlamentet, Morten Messerschmidt.

- EU lovgiver uanset, om vi kan lide det eller ej, og når unionen blander sig i alting, bliver vi nødt til at præge processen, forklarer Morten Messerschmidt, som kalder sin tilgang "konstruktiv".

/ritzau/