Dansk atomselskab kom indirekte med i det nye regerings-grundlag

En enkelt linje i trekløverregeringens politiske drejebog har skabt særlig glæde hos den danske virksomhed Seaborg Technologies i København: Regeringen vil »fjerne eventuelle barrierer for forskning i thoriumbaserede teknologier«, og det kan betyde, at virksomheden fremover får del i en række forskningsmidler, som den før var afskåret fra.

Arkivfoto: En enkelt linje i trekløverregeringens politiske drejebog har skabt særlig glæde hos den danske virksomhed Seaborg Technologies i København: Regeringen vil »fjerne eventuelle barrierer for forskning i thoriumbaserede teknologier«. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRICE COFFRINI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hos Seaborg Technologies arbejder man på at udvikle en atomreaktor, som ved hjælp af grundstoffet thorium kan omdanne atomaffald til energi. Men da atomkraft ikke er en del af den danske energiplanlægning, er det nærmest umuligt at få offentlig støtte til at forske i teknologien. Noget, som regeringen altså nu vil ændre.

»Vi håber selvfølgelig på, at det her kan føre til en dansk teknologiudvikling, og vi mener, at det kan føre til et kæmpe eksporteventyr,« siger adm. direktør Troels Schönfeldt.

Han er uddannet fysiker og etablerede sammen med tre fysikerkollegaer virksomheden i 2014. Idéen er, at de vil udvikle en flydende salt-reaktor, som ikke kan nedsmelte, og som ved at anvende atomaffald og thorium kan levere yderst billig energi.

I lande som Kina og Indien arbejder de alle­rede på højtryk med at udvikle thorium- reaktorer, men hos Seaborg Technologies regner de med at kunne konkurrere på deres mere danske tilgang til teknologien.

»Vi kan ikke konkurrere med Kina og Indien om at udvikle det her først, men vi kan blive en følgeindustri, fordi vi allerede har nogle unikke kompetencer, hvor vi er de bedste i verden,« siger Troels Schönfeldt og uddyber:

»Vi kan også selv komme på markedet, fordi vores design er anderledes end vores konkurrenters. For eksempel kan vores reaktor ikke anvendes til atomvåben. Og det betyder, at vores design kan bruges i for eksempel Afrika, hvor Kinas design ikke kan bruges.«

Diskussionen må ikke blive en barriere

Tidligere i år blev virksomhedens reaktor­design godkendt af Det Internationale Atomenergiagentur, og kan virksomheden få del i offentlige forskningsmidler, kan det måske føre til en videreudvikling af deres reaktor – det er også forhåbningen politisk.

»Thoriumteknologi er jo ikke i dag en del af Danmarks styrkepositioner. Men man kommer ikke uden om, at det er en interessant teknologi, og vi vil nu se nærmere på, hvad der er af eventuelle barrierer for at forske i den,« siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Han afviser dog samtidig at tænke thorium og atomkraftværker ind i den danske energiforsyning. Men det er heller ikke målet for Sea­borg Technologies.

»Vi er ikke ved at udvikle en virksomhed til at bygge atomkraftværker i Danmark. Vi er ved at udvikle en virksomhed, som kan opføre atomkraftværker i hele verden. Derfor håber vi ikke, at diskussionen om dansk atomkraft bliver ved med at være en barriere,« siger Troels Schönfeldt.