Danmarks mindste partier kan afgøre magtens farve

Mens Kristen­demokraterne bliver dømt ude, kan Uffe Elbæks Alternativet i sidste ende være med til at afgøre, om det er Thorning eller Løkke, der får nøglerne til statsministeriet.

Uffe Elbæk indrømmer gerne at han indimellem tvivler på, om Alternativet opnår får de cirka 80.000 stemmer, det kræver at komme i Folketinget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

De peger på hver sin statsminister. Den ene er konservativ, kristen og har i løbet af sin mere end fyrreårige levetid argumenteret imod abort og homovielser. Den anden er innovativ, hylder mangfoldigheden og har for nylig fejret et-års fødselsdag.

Alligevel har de to partier, Kristendemokraterne og Alternativet, flere træk til fælles: De kæmper for at komme i Folketinget, og de færreste på den politiske arena tror på, at disse politiske underdogs kan kravle over den gyldne spærregrænse.

Men politisk indflydelse er ikke nødvendigvis betinget af et mandat på Christiansborg – for især Alternativet, der i den forgangne uge nåede op på de flere end 20.000 nødvendige underskrifter, det kræver for blive opstillingsberettiget til Folketinget, kan ifølge flere eksperter vise sig at blive en afgørende spiller i magtkampen mellem rød og blå blok ved det kommende valg.

»Da Folketingsvalg ofte har det med at være uhyre tætte, kan Alternativet hurtigt bringe regeringen i fare. Alternativet vil sandsynligvis stjæle flest stemmer fra de røde partier, og hvis det ikke lykkes for Alternativet at komme i Folketinget, vil deres stemmer gå til spilde, og magtbalancen kan tippe,« siger valgforsker og professor ved Aarhus Universitet Rune Stubager.

Også Bo Bredsgaard Lund, ekspert i politisk kommunikation og forfatter til bogen »Det politiske superbrand«, vurderer, at Alternativet kan komme til at spille en vigtig rolle under valget.

»De vil i overvejende grad kunne hente røde vælgere, der er desillusionerede i forhold til de seneste års førte politik eller eksempelvis er optaget af bæredygtighed og klima. Men der er også en minimal chance for at hente visse vælgere fra iværksætter-segmentet over midten fra Liberal Alliance. Så selv om jeg anser det for tæt ved usandsynligt, at Alternativet mobiliserer de tusindvis af nødvendige stemmer, kan de vise sig som en joker i valgkampen. Dels i form af stemmer, der bliver hentet over midten, men nok så vigtigt i forbindelse med det, man kunne kalde spildte stemmer i rød blok,« siger han.

Eksperter spår Elbæk små chancer

Og spørgsmålet er, om det kan få mere taktiske røde vælgere til at vælge Alternativet fra for ikke at skade rød fløjs chancer, lyder det. Men Alternativets formand, Uffe Elbæk, har et klart budskab til dem, der er bekymrede for stemmespild:

»Jeg kan bare sige, at jeg mener, at man spilder sin stemme, hvis man stemmer på nogen, man ikke er enig med,« siger han.

De eksperter, som Berlingske har talt med, spår Alternativet »små chancer« for at komme i Folketinget. Partiets grønne dagsorden er allerede et fokus hos andre partier, og samtidig er der »huller« i partiets politik, og det kan blive tolket som useriøst, lyder det.

»Der er en masse svar, som Alternativet ikke kan give. Det kommer blandt andet til udtryk efter terrorangrebet, hvor deres meldinger fremstår luftige og upræcise. Det er ikke holdbart i længden,« siger Robert Klemmensen, der er professor og valgforsker ved Syddansk Universitet.

Han vurderer, at ukonkrete meldinger fra partiet især vil komme til kort under en valgkamp, som Ny Alliance eksempelvis fik at mærke ved valget i 2007. Men han kalder det samtidig »en kraftpræstation«, at det nye parti på så kort tid er blevet opstillings­berettiget – og der er også grund til optimisme­.

»Deres helt store styrke er, at der hersker en politikerlede i befolkningen, som de vil kunne drage nytte af. De vil kunne henvende sig til danskere, der er trætte af politik og »business af usual« og fremhæve, at de er nye og anderledes,« siger Robert Klemmensen.

Den betragtning er politisk analytiker og kommunikationsrådgiver i Kiellberg Kommunikation, Jon Kiellberg, enig i. Han vurderer, at partiets nytænkende syn på den politiske kultur kan være et forfriskende pust i danskernes generelle politikerlede.

»De har en helt andet måde at se demokratiet på, og det er jo meget sympatisk, at de vil have et opgør med den syge, traditionelle kultur på Borgen, spillet for galleriet osv., men det kan også blive for frelst og for alternativt til den brede vælgerskare,« siger han,

Svært for Kristendemokraterne

Ligesom de øvrige eksperter vurderer Jon Kiellberg, at Alternativet vil trække flere stemmer fra venstrefløjen, end Kristen­demokraterne vil fra højrefløjen. Og hvor Alternativet ifølge Jon Kiellberg kan spås en »minimal chance«, bliver Kristen­demokraterne dømt helt ude.

»Det kan godt være, at vi diskuterer religion og udlændinge, men Kristen­­demokraterne har udspillet deres rolle for lang tid siden. Jeg tror helt, at vi kan udelukke, at de kommer ind,« siger han og hæfter sig også ved, at partiet er usynligt i offentligheden og slet ikke kan mønstre kendte ansigter.

Tværtimod, lyder det fra formanden for Kristendemokraterne, Stig Grenov, der mener, at Kristendemokraterne aldrig har haft større berettigelse.

»Mens alle andre partier glemmer at udvise medmenneskelighed, er vi det eneste parti, der sætter en etisk dagsorden. Det kan ikke nytte noget at have et samfund, hvor alt gøres op i, hvad der kan betale sig. Måske er jeg naiv, men jeg tror godt, at danskerne kan se, at det skrider i den forkerte retning.«