Danmark vil øge bidraget til områder befriet fra IS

Islamisk Stat er på tilbagetog, og nu sender Danmark flere penge til genopbygningen af ramte områder.

Irakiske styrker på vej mod Mosul for at befri byen fra IS tidligere i år. Scanpix/Ahmad Al-rubaye Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den radikale islamistiske bevægelse Islamisk Stat, der i en periode kontrollerede store områder i Irak og Syrien, er på tilbagetog. Derfor vil regeringen øge bidraget til at genopbygge de områder, der nu er befriet.

Islamisk Stat, der er kendt under forkortelserne IS og Isil, begyndte i 2014 en hastig ekspansion i Irak og Syrien.

Det afstedkom en international koalition - med Danmark som deltager - mod bevægelsen. Den er nu fordrevet fra op mod 87 procent af de områder, den tidligere besad.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har tirsdag besøgt de danske jægersoldater på al-Asad-basen i Irak.

- Der venter et enormt oprydnings- og stabiliseringsarbejde i Mosul. Mosul var Isils hovedby i Irak, og bekæmpelsen af Isil har medført omfattende ødelæggelser som følge af Isils grusomme taktikker og hus-til-hus kampe.

- Mosuls befrielse var en vigtig strategisk og symbolsk sejr i kampen mod Isil. Derfor er det også af afgørende betydning at få byen tilbage på fode igen, siger Samuelsen i en pressemeddelelse.

Mere specifikt vil regeringen bevilge 135 millioner kroner til stabilisering i Ninewa-regionen i det vestlige Irak, hvor storbyen Mosul ligger.

Mosul var en afgørende del af IS' område grundet byens strategiske placering og betydning. Efter lange, hårde kampe blev Mosul befriet af irakiske styrker støttet af den vestlige koalition i juni i år.

- Det er afgørende, at Danmark med vores mangeårige og stærke engagement i Irak er med til at løse de udfordringer, lokalbefolkningen står overfor som følge af de omfattende ødelæggelser, Isil har forårsaget.

Regeringen vil bede Folketinget om penge, der skal bruges til at hjælpe internt fordrevne og flygtninge sikkert tilbage til deres hjem.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs siger, at målet er, at de hjemvendte kan få adgang til arbejde og basale serviceydelser, så der kan skabes håb om en fremtid der, hvor de oprindeligt kommer fra.

Danmark har bidraget militært til koalitionen, der kæmper mod IS med blandt andet elitesoldater, radar og tidligere også kampfly. Det vil ikke stoppe foreløbigt.

- Foran os venter stadig kampe i Isil-kontrollerede områder. Blandt andet i Anbar-provinsen hvor Al Asad-basen ligger, og hvor dansktrænede irakiske enheder muligvis skal i kamp, skriver Anders Samuelsen.

/ritzau/