Danmark vil ikke tage stilling til armensk folkedrab

Den danske regering vil fortsat ikke tage stilling til en anerkendelse af det armenske folkedrab.

Foto: Sophia Juliane Lydolph. Udenrigsminister Martin Lidegaard (R).
Læs mere
Fold sammen

Der kommer ikke nogen officiel dansk anerkendelse af det, som flere historikere har beskrevet som det armenske folkedrab.

Den fastslår udenrigsminister Martin Lidegaard (R) over for Kristeligt Dagblad forud for 100-årsdagen for udryddelsen af op mod 1,5 millioner armeniere i Det Osmanniske Rige i 1915.

»Den danske regering fortier ikke omfanget af de tragiske begivenheder i 1915, men har ikke officielt anerkendt begivenhederne som et folkemord. Vores holdning er, at det bør overlades til historikerne at besvare spørgsmålet om, hvad der faktisk skete, og hvorvidt begivenhederne i 1915 med rette kan betegnes som folkemord,« skriver ministeren i en mail til Kristeligt Dagblad.

Pave Frans har senest anerkendt det armenske folkedrab.

Martin Lidegaard forklarer, at historiefortolkningen ikke er en ting, der skal bestemmes politisk, men håndteres af forskning og offentlig debat.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen (DF), bakker ministeren op, selvom han selv ikke er i tvivl om, at der er tale om et folkemord.

Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen (Ø), mener dog, at Folketinget og regeringen bør anerkende folkedrabet og har anmodet om en forespørgselsdebat om sagen.