Danmark vil forhandle postunderskud med Sverige

Finansministeren vil have dialog, mens SF beskylder Sverige og Danmark for at have lænset postvæsnet.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Postvæsnet er så meget i krise, at der er brug for en rekonstruktion af det dansk-svenske postselskab PostNord. Det fastslår finansminister Kristian Jensen (V) tirsdag morgen.

Og den danske finansminister lægger ikke skjul på, at han håber, at den svenske regering, der ejer 60 procent af selskabet, vil bidrage.

Den svenske industriminister, Mikael Damberg, har ellers gjort det klart, at han mener, at problemerne i PostNord skyldes danske forhold.

- Svenske skatteborgere skal ikke betale for et kraftigt underskud i Danmark, lød det i et interview, SVT lavede for DR Nyheder.

Kristian Jensen fremhæver også den faldende postmængde i Danmark som den væsentligste forklaring på underskuddet. Men han vil alligevel forhandle med svenskerne om en redningsplan.

- Vi skal have en dialog med den svenske regering. Det vigtige for regeringen er, at danskerne kan være trygge ved, at man stadig kan modtage post og pakker i hele Danmark, siger han.

- Der har været en række udlodninger af udbytte fra den danske del. Det er vigtigt at tage det med i billedet, når man kigger på, hvad der skal ske.

De udbytteudlodninger, finansministeren taler om, handler om, at den svenske og den danske stat har trukket penge ud af deres fælles ejede selskab.

Det får SF's finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen, til at anklage staterne for selskabstømning.

- Mens PostNord har været i krise, har man udbetalt 3,3 milliarder til ejerne, altså Danmark og Sverige, siger hun.

- Så har man jo allerede tømt kassen for det, der mangler nu.