Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Danmark vil ikke vælge side i den såkaldte makrelkrig, hvor Færøerne og Island på den ene side og EU og Norge på den anden skændes højlydt om makrelkvoterne i Nordatlanten.
På et møde i Folketingets Europaudvalg fredag blev regeringen sammen med Enhedslisten og Venstre enige om at stemme blankt til et forslag, der giver EU mulighed for at indføre sanktioner mod lande, som driver rovfiskeri - som færøske fiskere beskyldes for - i Nordatlanten.
- Det er en sag, hvor vi står med et ben i hver lejr. Danmark er medlem af EU og er optaget af at få et bæredygtigt fiskeri via EU. På den anden side er vi også en del af rigsfællesskabet, og for Færøerne er det her en meget alvorlig sag. Derfor står regeringen i en vanskelig situation. Vi havde håbet, at man kunne løse uoverensstemmelsen om makreller med forhandlinger, men det er ikke lykkedes endnu, og EU-landene presser på for sanktionsmuligheder, siger fødevareminister Mette Gjerskov (S).
De Konservatives EU- og fiskeriordfører, Lene Espersen, anbefalede på mødet, at Danmark stemte ja til forslaget. Hun er bekymret for, at manglende sanktionsmuligheder i sidste ende vil skade danske virksomheder og Danmarks omdømme i EU.
- Det store problem er, at det rammer danske fiskere og dansk fiskeindustri, der i dag er bæredygtighedscertificeret. Det betyder, at Danmark kommer til at stå meget flakket i forhold til de andre lande, når det gælder om at forsvare bæredygtigt fiskeri. Konkret betyder det, at vi sender et signal til resten af EU-landene om, at det ikke skal have konsekvenser, hvis man ikke fisker bæredygtigt, siger Lene Espersen.
Makrelkrigen i Nordatlanten handler kort fortalt om, at Island og Færøerne i de seneste år har oplevet en voksende makrelbestand, fordi makrellen er begyndt at vandre.
Det betyder, at de to lande har øget deres makrelfiskeri markant, men det stemmer ikke overens med de oprindelige aftaler, der blev indgået om fordelingen af makrelkvoter.
Det har gjort EU og Norge vrede, og efter at makrelforhandlingerne tidligere på året brød sammen, har man nu forsøgt at få muligheden for at kunne indføre sanktioner mod Færøerne og Island.
Fødevareminister Mette Gjerskov kalder sagen kompliceret, fordi Danmark spiller flere roller - blandt andet fordi man er nødt til at varetage hensynet til rigsfællesskabet og Færøerne.
Lene Espersen mener imidlertid, at er der blevet taget et alt for stort hensyn til netop Færøerne.
- Jeg synes, at der bliver taget et helt overdrevet hensyn til Færøerne i en sag, der er et rent EU-anliggende. Jeg kan simpelthen ikke forstå, at regeringen og et flertal i Folketinget vælger at lade Færøerne bestemme, hvad vores EU-politik skal være. Og jeg kan slet ikke forstå det på et område, hvor der ellers er politisk konsensus om, at vi af hensyn til havets ressourcer naturligvis skal have et bæredygtigt fiskeri og dermed også muligheder for at lave sanktioner mod de lande, der ikke overholder reglerne, siger Lene Espersen.
Beslutningen i Europaudvalget betyder, at Mette Gjerskov nu har mandat til at stemme blankt, når forslaget skal behandles i Bruxelles. Det er dog ministerens vurdering, at muligheden for at sanktionere alligevel bliver vedtaget trods Danmarks blanke stemme.