Danmark tager relativt færre asylansøgere i EU

Siden 2014 er Danmark faldet ned på listen over EU-lande, der tager relativt flest asylansøgere.

Danmark falder på listen over EU-lande, der modtager flest asylansøgere i forhold til indbyggertal. Scanpix/Claus Bech Fold sammen
Læs mere

I 2014 var der fire EU-lande, der modtog flere asylansøgere per indbygger end Danmark. I det første halve år i 2016 var Danmark rutsjet ned ad den liste til en 12.-plads.

Det skriver Jyllands-Posten fredag. Tallene er trukket fra EU's statistikkontor Eurostat.

Faldet kommer oven på en række stramninger i forholdene for asylansøgere i Danmark. En flygtningefamilie får eksempelvis i dag 10.000 kroner mindre om måneden. Og krigsflygtninge fra blandt andet Syrien må vente tre år på at få familiesammenføring.

Samtidig har EU og Tyrkiet nået en aftale. Derudover er den såkaldte Balkan-rute blevet lukket, skriver Jyllands-Posten.

Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth (V), medgiver, at eksterne faktorer har spillet en rolle. Men der er alligevel grund til at bide mærke i listen, mener han.

- Det er bemærkelsesværdigt, at vi relativt set rasler ned set i forhold til landene omkring os. Jeg er overbevist om, at de stramninger er stærkt medvirkende til udviklingen, siger han til Jyllands-Posten.

- Vi kunne se en stigning i asyltallene år for år under den røde regering. Danmark fungerede som en asylmagnet blandt andet på grund af familiesammenføringsreglerne og høje sociale ydelser.

Den udlægning giver Socialdemokraternes Dan Jørgensen ikke meget for.

- Regeringen bruger jo de argumenter, der passer i dens kram. Da vi henviste til, at Venstre i valgkampen havde lovet en straksopbremsning, var svaret, at "udviklingen er ude af vores hænder", siger han til Jyllands-Posten.

- Når så tallet begynder at falde i takt med resten af Europa, fordi to store ruter er lukket, så er det lige pludselig primært regeringens skyld.

Danmarks position på listen toppede i 2014. I 2008 lå Danmark lavere, end de gør efter de første seks måneder i 2016. Her var Danmark nummer 13.

/ritzau/