Danmark tager første skridt mod ny aftale med Europol

Udvalg i EU-Parlamentet siger god for at lade Europol indgå en samarbejdsaftale med Danmark.

Europa-Parlamentets Borgerrettighedsudvalg siger i en vejledende afstemning god for første skridt mod en aftale om fortsat dansk deltagelse i det europæiske politisamarbejde, Europol. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER HOSLET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Europa-Parlamentets Borgerrettighedsudvalg siger i en vejledende afstemning god for første skridt mod en aftale om fortsat dansk deltagelse i det europæiske politisamarbejde, Europol.

Udvalget stemmer torsdag formiddag for at tilføje Danmark på en liste over tredjelande, som Europol kan indgå samarbejdsaftaler med. Der står i forvejen 29 lande på listen.

Det samlede parlament stemmer om listen i næste uge, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gæster parlamentets plenarsamling i Strasbourg.

Det er ikke et formelt krav, at parlamentet godkender en dansk Europol-aftale. EU-Parlamentet skal blot høres. Men den parlamentariske godkendelse kan ses som et vigtigt politisk signal.

Selve aftalen om det danske samarbejde er endnu ikke kendt i detaljer. Den konkrete tekst er i øjeblikket ved at blive formuleret i EU-Kommissionen og ventes præsenteret i midten af marts.

Aftalen ventes blandt andet at give Danmark mulighed for at udstationere forbindelsesofficerer i Europols hovedkvarter i Haag i Holland. Der er også lagt op til, at Danmark får observatørstatus i Europols bestyrelse.

Danmark kan som eksternt samarbejdsland ikke bevare sin nuværende direkte adgang til at søge i Europols databaser. Men tanken er, at dansk politi døgnet rundt kan bede ansatte i Europol om at foretage søgninger på Danmarks vegne.