Danmark stopper bistand til Uganda efter svindelskandale

Fem millioner danske bistandskroner er forsvundet ud i den blå luft i Uganda. Det får nu udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til at suspendere Danmarks støtte til landet.

En rapport retter skarp kritik af Ugandas administration af bistandsmidler fra bl.a. Danmark. På billedet ses præsident Yoweri Museveni 9. oktober under en parade i forbindelse med 50-årsdagen for Ugandas uafhængighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAMES AKENA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark følger i sporene på Irland, Storbritannien og Sverige og stopper nu udviklingsbistanden til Uganda. Det sker efter, at landets rigsrevision har afsløret svindel for millioner af bistandskroner.

- Vi har øjeblikkeligt suspenderet alle udbetalinger af bistand til Ugandas regering. Det er sket efter benhårde møder med landets statsminister og finansminister, hvor vi har krævet at komme til bunds i sagen, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R), der kalder sagen for en »skandale«.

Fem millioner forsvundet

En rapport fra Ugandas rigsrevision fra 19. oktober retter skarp kritik af det ugandiske statsministeriums administration af bistandsmidler fra Danmark, Norge, Sverige, Irland og Storbritannien. For Danmarks vedkommende er fem millioner kroner ud af i alt 360 millioner danske udviklingskroner forsvundet.

Det danske udenrigsministerium oplyser, at svindlen er foregået ved, at der er overført penge til forældede konti, hvorfra de er blevet misbrugt til aktiviteter, der ligger udenfor arbejdsplanerne for bistanden.

- Ved de møder, der har været, er der nu løfter om, at man kommer helt til bunds i sagen, at pengene tilbagebetales, at de ansvarlige bliver stillet til ansvar, og at der bliver indført kontrolsystemer, som sikrer, at den type svindel ikke kan foregå igen, siger Christian Friis Bach.

Skandalen får dog ikke udviklingsministeren til at opgive støtten til selvstændige organisationer og foreninger i landet.

- Vi fortsætter støtten til folkelige foreninger i Uganda, til private virksomheder, ombudsmanden og andre aktører, der kæmper imod fattigdom og menneskerettigheder, siger Christian Friis Bach.