Danmark stadig mønsterdonor til udviklingslande

Danmarks udviklingsbistand til verdens fattigste lande udgjorde i 2014 85 procent af BNI, viser ny opgørelse. Dermed er Danmark stadig blandt de fem lande i verden, der giver mest til verdens fattige.

Læs mere
Fold sammen

FN har en målsætning om at verdens lande skal give mindst 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (BNI) i udviklingsbistand. Det er der kun fem lande i verden, der lever op til. Og Danmark er fortsat et af dem, viser ny opgørelse fra OECD.

Danmark gav nemlig hele 0,85 procent af BNI til udviklingsbistand i 2014, og det betyder at vi fastholder et endda meget højt niveau i forhold til stort set alle andre lande i verden.

Men det betyder ikke, at man dermed kan skære udviklingsbistanden ned, sådan som blå blok ønsker, lyder det fra handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

»Regeringen har fastholdt et højt niveau for udviklingsbistanden, der gør det muligt både at arbejde for langsigtet udvikling i nogle af verdens fattigste lande, og samtidig yde akut hjælp til for eksempel de mange syriske flygtninge, der må leve under kummerlige forhold. Vi vil ikke være med til at skære i udviklingsbistanden. Det er en uacceptabel og umenneskelig tankegang, når verden står i brand, og behovet aldrig har været større,« siger han i en skriftlig kommentar.

De andre lande, der sammen med Danmark lever op til FNs krav, er Sverige, Norge, Storbritannien og Luxembourg. Målt på kroner og ører sendte Danmark sidste år 16,8 milliarder kroner af sted til bekæmpelse af fattigdom og til hjælp til mennesker på flugt.