Danmark står stadig

Mange danskere har i ugens løb – ikke mindst på sociale medier – udtrykt vrede over, at danske politikere og organisationer efter deres mening har haft travlt med at tegne et karikeret billede af Danmark, skriver Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen.

Siden årsskiftet har regeringen følt sig tvunget til at gennemføre markante stramninger, herunder øget grænsekontrol, og har netop annonceret en plan om at sende 80.000 afviste asylansøgere ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Fredag aften gik sortklædte og maskerede personer til angreb på udlændinge i hjertet af Stockholm.

Reportagerne begyndte for alvor at strømme ud fra Sverige lørdag morgen, og dermed blev der åbnet et nyt kapitel i fortællingen om Sveriges problemer med at håndtere titusinder af flygtninge og immigranter.

Siden årsskiftet har regeringen følt sig tvunget til at gennemføre markante stramninger, herunder øget grænsekontrol, og har netop annonceret en plan om at sende 80.000 afviste asylansøgere ud.

Det bliver en svær og brutal mission at udføre i praksis, og måske skal svenskerne så småt begynde at forberede sig på at blive genstand for en del af den samme kritiske omtale, som har omgærdet Danmark i ugens løb.

Her stillede internationale medier for alvor skarpt på den danske »smykkelov« og gav Danmark elendig PR.

Befolkningens vrede

Ser man på den internationale mediedækning, skulle man ikke tro, at et stort flertal stod bag loven. Tværtimod satte kritikerne dagsordenen. Med målrettet arbejde var bl.a. Jens Rohde og Morten Helveg fra de Radikale samt Margrete Auken fra SF med til at sikre, at udenrigsminister Kristian Jensen og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg skulle afhøres i Europa-Parlamentet.

Da internationale journalister kort efter ankom til København, stod Enhedslistens topfolk parat til at fortælle, hvordan den danske regering har smidt al anstændighed over bord og fører en umenneskelig politik. Bladtegnere i England fik inspiration til at kreere tegninger, som vendte vrangen ud på Danmark og afbildede Lars Løkke Rasmussen som nazist, og hændervridende topfolk fra Dansk Industri gav udtryk for frygt for, at dansk eksport kunne blive ramt.

Mange danskere har i ugens løb – ikke mindst på sociale medier – udtrykt vrede over, at danske politikere og organisationer efter deres mening har haft travlt med at tegne et karikeret billede af Danmark.

Men set fra denne stol har kritikerne af den stramme udlændinge- og asylpolitik haft ret til at larme så meget, de kan. De har haft en politisk interesse i at bruge de internationale medier til at presse regeringen og få flest mulige vælgere til at vende sig mod stramningerne. I et overordnet perspektiv er det kun sundt, at vidtgående lovgivning bliver tryktestet og udfordret i fuld offentlighed. Det bør man se som et sundhedstegn ved det danske demokrati.

Det forbavsende har derfor ikke været, at frontfigurer fra Enhedslisten, de Radikale og Alternativet var så synlige i de internationale medier. Nej, det forbløffende er, at regeringen, dens støttepartier og Socialdemokraterne var så ringe til at forklare intentionen med loven.

Skal man sætte sagen på spidsen, virkede Løkke ved ugens begyndelse mere optaget af, hvordan han kunne svare igen på Mogens Lykketofts fødselsdagstale, hvor han bortdømte Helle Thorning-Schmidt og kaldte Løkke for en lille svindler.

I forhold til denne sag havde Løkke overskud til at lave opdateringer på Facebook, og han fandt tid til at ringe til New York for at konfrontere Lykketoft med udtalelserne, som selvsagt er under lavmålet for en politiker, der for kort tid siden var formand for Folketinget og i dag er formand for FNs generalforsamling.

Omvendt så det ikke ud til, at Løkke & Co. havde travlt med at forberede en stærk modoffensiv mod den internationale mediestorm, som tydeligvis var under optræk mod Danmark.

Statsministeren krøb i flyverskjul, og regeringen var generelt uhyggeligt ringe til at forsvare sin lovgivning og levere basale fakta om, hvor mange flygtninge og immigranter Danmark modtager.

S-formanden, Mette Frederiksen, var ligeledes svær at få øje på i den internationale presse, selv om hun kunne have en oplagt interesse i at forsvare Danmark og imødegå angrebene fra de mest indædte kritikere på venstrefløjen.

Nu er flyene med de internationale reportere lettet igen, og det er tid til at gøre status.

Flygtninge og det danske velfærdssamfund

I venstre side af Folketinget mener man, at der er sat gang i et stort opbrud, som vil betyde, at flere danskere vil vende sig mod stramningerne af udlændinge- og asylpolitikken.

Det kan meget vel vise sig at være ønsketænkning.

Der er ingen tvivl om, at mange vælgere – med god grund – føler sig usikre over for de monumentale udfordringer, som flygtninge- og immigrantkrisen rejser. I den situation er især Socialdemokraterne sårbare, eftersom Mette Frederiksen endnu ikke har fået cementeret sin strammerlinje, og når S-vælgere pludselig oplever benhård omtale af Danmark i de internationale medier, vil de hurtigt kunne komme i tvivl om, hvorvidt S-ledelsens nye kurs nu også er rigtig.

Men i S-ledelsen er man overbevist om, at man er tvunget til at gennemføre stramningerne for at kunne kontrollere tilstrømningen. I modsat fald frygter partitoppen, at indvandringen på sigt vil underminere det danske velfærdssamfund – økonomisk og socialt.

Ser vi lidt frem, ventes tilstrømningen til Europa at tage fart, så snart vinteren løsner sit greb, og dermed vil vi komme til at se endnu flere europæiske lande stramme op og øge grænsekontrollen.

Et godt gæt er, at det nuværende brede flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, de Konservative og Socialdemokraterne vil stå sammen – i stedet for at falde sammen. Eller som socialdemokraten Dan Jørgensen formulerer det i dagens Berlingske: »Jeg kan stilfærdigt konstatere, at omkring 70 procent af Folketinget bakker op om de her stramninger, så at de sidste 30 procent skulle kunne diktere politikken i Danmark er nok ikke så realistisk.«