Danmark skal ud af rollen som EU-klassens duks

Christina Egelund (LA) Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto

Hvis du nogensinde har nydt en kop kaffe på en café i Sverige – eller såmænd bare i IKEA – har du helt sikkert også overvejet, om du skulle tage en svensk ”kanelbulla” med i købet. De små svenske kaneltingester smager jo fantastisk, og det er ikke svært at forstå, at svenskerne elsker dem.

Så da EU sidste år fik den tåbelige idé at sætte en stopper for kanelbullarne og alt andet bagværk med meget kanel – på grund af risiko for leverskader ved meget højt indtag – var vores svenske naboer snarrådige: De skyndte sig at erklære kanelbullarne for ”traditionelt bagværk”, for så er de nemlig undtaget fra EU-reglerne.

En undvigemanøvre, som var både smart og rimelig, for selvfølgelig skal man da forsvare sig imod tåbeligheder.

Men sådan tænker vi desværre ikke i Danmark. Tværtimod!

Derfor er de svenske kanelbullar i dag fredede, mens danske bagere må kæmpe med deres opskrifter på kanelsnegle, så EU-reglerne kan overholdes.

Danmark er nemlig EU-klassens duks. Vi implementerer ikke bare EU’s regler – nej, vi overimplementerer dem.

Nu er kanelsnegle måske ikke den vigtigste ting i verden, men eksemplet skal ses i den kontekst, at cirka 70 procent af al national lovgivning på den ene eller den anden måde udspringer af lovgivning, forslag og domme fra EU. Også når man kigger på lovgivning, der specifikt vedrører erhvervslivet, er tallet meget højt.

Så når vi overimplementerer, har det endog meget alvorlige konsekvenser for vores virksomheder og deres konkurrenceevne.

Vi er simpelthen artige på erhvervslivets bekostning.

Danske landmænd er en af de erhvervsgrupper, som er hårdt tyngede af overimplementeringen. Tænk bare på randzonerne! Også EU’s forbrugerdirektiv har vi i Danmark fulgt til mere end punkt og prikke.

Hver gang Danmark retter mere ind efter EU-reglerne, end de andre EU-lande gør, svækker vi danske virksomheder i konkurrencen mod udlandet. Det koster vækst, og det koster arbejdspladser.

Vi danskere bryster os ellers af at være antiautoritære, men det gælder åbenbart ikke i forhold til EU.

Det skal der laves om på! Både for virksomhedernes skyld og for dansk økonomis skyld.