Danmark på vej mod EU-retssag om vand

Regeringen har tilsidesat EU-retten ved at trække planer for vandmiljø i langdrag, konkluderer EU-Kommissionen.

Foto: RAINER JENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske regering styrer direkte mod en sag i EUs retsmaskineri på grund af sendrægtighed med at gennemføre de vandrammeplaner, som er pålagt af unionen.

Det vurderer ekspert i EU-ret Peter Vesterdorf på baggrund af en såkaldt begrundet udtalelse fra EU-Kommissionen, som i sidste uge blev rundsendt under fortrolighed til Folketingets miljø- og EU-ordførere.

Kommissionen er ikke tilfreds med, at regeringen først i 2011 vil være færdig med de såkaldte vandplaner, der skal begrænse landbrugets udledning af bl.a. kvælstof for at fremtidssikre vandmiljøet.

»Kongeriget Danmark (har, red.) tilsidesat sine forpligtelser (...) om fastlæggelse af en ramme for Fællesskabets vandpolitiske foranstaltninger,« hedder det i Kommissionens udtalelse, der opfordrer Danmark til at bringe sagen i orden inden årets udgang.

Ifølge lic.jur. Peter Vesterdorf, der i årevis har fulgt EU-retslige spørgsmål som embedsmand i Udenrigsministeriet, ved EU-Domstolen og i Håndværksrådet, er udtalelsen sidste skridt på vejen mod en egentlig retssag.

»Det kan der ikke være nogen tvivl om i lyset af, hvor længe det er siden, at det her skulle have været opfyldt. Når Kommissionen opstiller den her frist, betyder det, at vi får en sag ved EU-Domstolen, hvis vi ikke opfylder fristen. Det vil med noget nær 100 pct. sikkerhed ske,« siger Peter Vesterdorf.

EUs oprindelige frist for at offentliggøre de såkaldte vandplaner var 22. december i fjor, og da intet skete, fremsendte Kommissionen tilbage i juni en såkaldt åbningsskrivelse til Danmark.

V vil ikke slås med bagland

Regeringen sendte et svar 4. oktober efter et større internt rivegilde i Venstres folketingsgruppe. En lang række medlemmer med forbindelse til landbruget stillede mere end 100 spørgsmål til miljøminister Karen Ellemann (V). I partiet er der dyb bekymring for vandplanernes betydning for landbrugets i forvejen trængte økonomi.

Miljøministeren påpeger i en skriftlig kommentar, at regeringen agter at overholde vandrammedirektivets forpligtelser, men at papirarbejdet er blevet forsinket. Regeringen vil inden årets udgang svare Kommissionen, som ministeren håber vil »se på sagens realiteter frem for formalia«.

Ifølge miljøordfører Eyvind Vesselbo (V) bliver det umuligt at overholde EUs tidsfrist.

»Vi vil hellere tage et slagsmål med EU end med vores bagland. Det er hverken politisk eller fysisk muligt at ændre den procedure, der er lagt nu,« siger Eyvind Vesselbo.

Det er ingen ny foreteelse, at Danmark er i klammeri med EU-systemet på miljøområdet. I et svar til miljøordfører Mette Gjerskov (S) fra 10. november oplyser Karen Ellemann, at Danmark lige nu har »syv verserende traktatkrænkelsessager på Miljøministeriets område«. Ud over vandsagen drejer det sig bl.a. om EUs habitatdirektiv, fugledirektivet, og et direktiv om elektrisk og elektronisk udstyr.

Miljøudvalgets formand, Ida Auken (SF), længes efterhånden tilbage til Anders Fogh Rasmussens (V) dage i statsministerembedet.

»Fogh var begyndt at forstå, hvad Grøn Vækst kræver. Men efter at Fogh og Connie Hedegaard (tidligere konservativ klimaminister, red.) har forladt landet, er der ingen tilbage til at løfte den grønne dagsorden,« siger Ida Auken.