Danmark og udenrigsministeren inddrages i russisk spionsag

En mistænkt russisk spion har deltaget i flere topfortrolige møder mellem europæiske politikere.

Arkivfoto. Danmark har gennem de seneste måneder skærpet tonen mod Rusland. I denne uge udgav Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, sin årsberetning. Her blev Rusland udpeget som en af de største trusler mod Danmark.Foto: MAXIM SHEMETOV/Scanpix 2017 Fold sammen
Læs mere
Foto: MAXIM SHEMETOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En mistænkt russisk spion deltog i januar i år i topfortrolige politiske forhandlinger på højt niveau mellem Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), og toppolitikere i Ukraine i Kiev.

Det viser en række oplysninger i sagen, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af.

Den 39-årige Stanislav Jezjov arbejdede på højt niveau som både tolk og kabinetssekretær for den ukrainske premierminister, Volodymyr Groysman.

Onsdag i denne uge blev Jezjov anholdt på sit kontor i Kiev anklaget for at være russisk spion, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag.

I en skriftlig kommentar kalder den danske udenrigsminister sagen alvorlig:

»Jeg er gjort bekendt med, at der formentlig deltog en tolk, der nu er mistænkt for spionage, i mit møde med den ukrainske premierminister i Kiev i januar i år.«

»Hvis det viser sig, at den pågældende er skyldig i spionage, er det en alvorlig sag. Det er op til de ukrainske myndigheder at tage affære,« siger han til Jyllands-Posten.

Det er også kommet frem, at den formodede russiske spion har deltaget i fortrolige møder på topniveau med blandt andre den britiske premierminister, Theresa May, og den tidligere amerikanske vicepræsident Joe Biden.

Danmark har gennem de seneste måneder skærpet tonen mod Rusland. I denne uge udgav Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, sin årsberetning. Her blev Rusland udpeget som en af de største trusler mod Danmark.

Samtidig har Danmark valgt at sende 200 soldater til Natos fremskudte militærbaser i Baltikum og Polen.

Seniorforsker Kristian Søby Kristensen med speciale i sikkerhedspolitik på Center for Militære Studier på Københavns Universitet mener også, at der er tale om en alvorlig sag.

»For Rusland har sådan en mand været super vigtig, fordi han har kunnet fortælle russerne om de forskellige landes forhandlingspositioner«, siger han til Jyllands-Posten.

Rusland afviser beskyldningerne.

/ritzau/