Danmark og Polen i aftale mod social dumping

Regeringen har fået en aftale på plads med Polen, som skal være med til at modvirke social dumping, når polakker kommer til Danmark for at arbejde.

Læs mere
Fold sammen

Fra begge sider at folketingssalen har der lydt krav om, at regeringen gør mere for at komme social dumping til livs. Og nu har regeringen taget et vigtigt skridt, fortæller beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) på en telefonen fra Polen.

»Jeg har været nede og lave en aftale med min polske kollega, som i bund og grund handler om, at vi vil fortsætte kampen mod social dumping i Danmark. De polakker, der kommer til Danmark og er her på ordentlige, normale vilkår, skal være velkomne, men at vi sikre os, at de ikke udsættes for social dumping,« siger han.

Mere konkret har Danmark og Polen indgået en aftale om myndighedssamarbejde på udstationeringsområdet, altså for polakker udstationeret i Danmark af polske firmer og omvendt. Aftalen hjælper blandt andet med at sikre, at polske virksomheder i realiteten er etableret i hjemlandet, hvis de har udstationeret medarbejdere i Danmark.

»Vi har nedsat en embedsmandsgruppe, som vil mødes jævnligt. Er der en polsk virksomhed i Danmark, så kan vi bedre få konstateret, om det virkelig er en virksomhed, hvilke forhold den skal arbejde under, og hvor skal den betale skat,« siger Henrik Dam Kristensen.

De danske fagforeninger har blandt andet været optaget af, at flere informationer bliver tilgængelige om de udenlandske arbejdere. Hvad angår de polske arbejdstagere skulle det gerne blive lettere at få informationer.

»Man styrker informationsudvekslingen mellem landene,« siger beskæftigelsesministeren.

Polen er det land med flest udstationerede i Danmark, og det er det første land i Europa, Danmark laver sådan en bilateral aftale med. Der er dog allerede en dialog i gang om tilsvarende aftaler med Slovakiet og Letland.

»Med aftalen får vi simpelthen bedre mulighed for at rydde op i den jungle, som betyder, at danske virksomheder og lønmodtagere bliver udsat for en unfair konkurrence. Men det handler også om, at vi kan beskytte polakker, der kommer til Danmark for at arbejde,« siger Henrik Dam Kristensen.