Danmark med i ny europæisk militær alliance

Forsvarsminister Peter Christensen underskriver i dag en aftale med seks andre lande for hurtigt at kunne udsende styrker til krise- og konfliktzoner.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremover deltager Danmark i et endnu samarbejde om udsendelse af internationale styrker.

Samarbejdet hedder Joint Expeditionary Force (JEF) og foruden Danmark tæller koalitionen landene Storbritannien, Norge, Holland, Estland, Letland og Litauen.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) underskriver mandag aftalen, som forpligter landene til hurtigt at kunne udsende styrker til krise- og konfliktzoner i hele verden.

»Vi står i dag overfor en sikkerhedspolitisk virkelighed i hurtig forandring. Terrortruslen, flygtningestrømme og Ruslands ageren i øst er bare nogle af eksemplerne. Fra dansk side tager vi vores ansvar alvorligt, når det kommer til at kunne imødegå en sådan virkelighed. Derfor underskriver jeg i London i dag en aftale om udvikling af en værnsfælles udrykningsstyrke under britisk ledelse. Tanken er, at vi skal være beredt på hurtigt at kunne rykke ud til de kriser og konflikter, som kan opstå rundt om i verden,« siger forsvarsminister Peter Christensen i en pressemeddelelse.

Samarbejdet får også rosende ord fra den britiske forsvarsminister, Michael Fallon, der i fremtiden skal stå i spidsen for styrkerne.

»Vi er stærkere sammen. Vi er enige om at gå sammen i JEF-samarbejdet for at kunne udsendte styrker, når det viser sig relevant. JEF-styrken gør os i stand til – sammen med vores allierede - at udveksle viden, færdigheder og ressourcer, og det betyder, at vi samlet set bliver endnu bedre i stand til at udsendte fælles styrker på en hurtig, fleksibel og integreret måde,« lyder det i pressemeddelelsen.

Udrykningsstyrken skal kunne arbejde med både evakueringsindsatser, humanitære kriser, kapacitetsopbygning og egentlige kamphandlinger. Det kan være i rammen af NATO, men også for eksempel under FN. Landene bestemmer fra gang til gang, om de ønsker at deltage.

Forberedelserne til samarbejdet startede tilbage i 2014 på et topmøde i Wales.