Danmark klar med sin første nationale friluftspolitik

Miljøminister Kirsten Brosbøl har torsdag lanceret Danmarks første nationale friluftspolitik. Ifølge ministeren er danskernes friluftsliv en milliardindustri, der skaber tusindvis af arbejdspladser.

Kirsten Brosbøl
Foto: Claus Fisker. Miljøminister Kirsten Brosbøl præsenterede torsdag Danmarks første nationale friluftspolitik. Arkivfoto
Læs mere
Fold sammen

Naturen og friluftslivet skal i langt højere grad være en del af alle danskeres liv. Det mener miljøminister Kirsten Brosbøl (S), som torsdag har lanceret Danmarks første nationale friluftspolitik.

»Friluftslivet rummer et kæmpe potentiale for at styrke danskerens sundhed og livskvalitet samt at skabe vækst i yderområderne. Med friluftspolitikken sætter vi nu en inspirerende retning for, hvordan vi i fællesskab kan udvikle danskernes friluftsliv,« forklarer ministeren i en pressemeddelelse.

Mere end 350 organisationer, foreninger, myndigheder og ildsjæle har været med til at udvikle friluftspolitikken, som blandt andet fokuserer på de mange sårbare mennesker, der sjældent bruger naturen, ikke deltager i friluftslivet og ofte ikke kender de muligheder, den rummer.

De mennesker har samfundet en særlig forpligtelse til at hjælpe, mener miljøministeren.

»Jeg er glad for at kunne fortælle, at vi har fundet yderligere tre millioner kroner, så der nu er otte millioner kroner i den pulje, som kan søges af foreninger, organisationer og kommuner, der vil hjælpe de allermest sårbare. Jeg er ikke i tvivl om, at naturen kan fungere som social løftestang, for jeg kender ingen, som ikke får det bedre af at komme ud i naturen. Og det har forskning også vist igen og igen,« siger Kirsten Brosbøl.

Tal fra Københavns Universitet, der har kortlagt friluftslivets fodaftryk på samfundsøkonomien, viser, at det er en milliardindustri, når danskerne køber friluftsudstyr eller overnatninger i naturen. Således skaber danskernes friluftsliv beskæftigelse til 37.000 danskere og en omsætning på næsten 30 milliarder kroner hvert år, viser tallene.

Friluftsrådet roser da også regeringen for sit udspil.

»Det er fantastisk, at der kommer et sådant politisk udspil på friluftsområdet, og vi vil gerne sende roser af sted til miljøministeren for at have gennemført processen. Vi er helt enige i politikkens overskrifter og mener, der er et spændende potentiale, der vil komme mange mennesker til gode,« siger Friluftsrådets formand, Lars Mortensen, i en pressemeddelelse.

Rådet håber dog, at listen over regeringens initiativer bliver længere og forventer et udspil til, hvordan flere aktører skal bidrage til at føre friluftspolitikken ud i livet.

Arbejdet med friluftspolitikken blev sat i gang i efteråret 2012, og den omfatter tre dele: »Friluftslivets samfundsværdi«, der samler den forskningsmæssige viden om friluftslivet, »Friluftslivets idékatalog«, der rummer mere end 100 konkrete idéer, som kan inspirere til nye tiltag i friluftslivet, og »Alle tiders friluftsliv«, som er ministerens redegørelse om friluftspolitik til Miljøudvalget og Folketinget.