Danmark kan ikke beskytte dansk-tyrkere mod tilbageholdelse

Ifølge medie tilbageholdes op mod 100 hollandsk-tyrkere i Tyrkiet. Dansk-tyrkere kan komme i samme situation.

Ifølge hollandsk medie er op mod 100 hollandsk-tykere tilbageholdt i Tyrkiet. Det kan også ske for danskere med tyrkisk baggrund. Fold sammen
Læs mere
Foto: MURAD SEZER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når danskere med tyrkisk baggrund rejser til Tyrkiet, kan de risikere at blive forhindret i at rejse hjem til Danmark, hvis de eksempelvis skal afvente en retssag.

For selv om danske statsborgere normalt kan få dansk konsulær bistand, hvis de er i problemer, kan danskere med dobbelt statsborgerskab miste retten til at blive beskyttet af Danmark.

Ifølge den hollandske tv-station NOS bliver op mod 100 hollændere med tyrkisk baggrund forhindret i at tage hjem til Holland efter at have været på besøg i Tyrkiet.

Det er dog meget få danskere, der havner i samme situation, oplyser chefen for Udenrigsministeriets Borgerservice, René Dinesen.

»Vi kender slet ikke problemet i det omfang, hollænderne tilsyneladende gør.«

»Vi har enkelte eksempler på, at personer med dobbelt statsborgerskab er blevet forhindret i at udrejse, fordi de eksempelvis skulle stilles for en dommer eller konfronteres med politi- eller justitsmyndighederne,« siger han.

Den hollandske tv-station har talt med kilder, der har kendskab til situationen.

De fortæller, at alle de hollandsk-tyrkere, der nu ikke kan få lov at rejse ud af Tyrkiet, offentligt har udtrykt kritik af den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Mediet skriver desuden, at det i nogle tilfælde skyldes, at de er sat i forbindelse med Gülen-bevægelsen, som Erdogan beskylder for at stå bag sidste års kupforsøg.

Borgerservice kan ikke udtale sig om, hvad der kan være årsag til nægtet udrejse for dansktyrkere, fordi der er så få sager.

René Dinesen kan dog fortælle om de grunde, som dansktyrkere gives ved nægtet indrejse.

»De får sjældent en detaljeret forklaring på, hvorfor de ikke kan opnå indrejse. Det kan eksempelvis være, at man er en trussel mod sikkerheden i landet.«

»Det kan i nogle tilfælde skyldes, at man har været i forbindelse med Gülen-bevægelsen eller Isil. Men jeg har ikke noget belæg for at sige, at det er, fordi folk har ytret sig negativt mod regeringen,« siger han.

Af Udenrigsministeriets rejsevejledning fremgår det, at danskere med tyrkisk oprindelse nøje bør overveje deres rejse ind i Tyrkiet, forklarer chefen for Borgerservice.

»Hvis man både har dansk og tyrkisk statsborgerskab, er det vigtigt at vide, at der kan være ret store grænser for, hvad Danmark kan hjælpe med i Tyrkiet,« siger René Dinesen.

/ritzau/