Danmark kan godt gøre klar til e-valg

Regeringens rådgiver mener, at det kommende kommunalvalg i 2013 skal være premieren - men endnu kun i det små.

Næste gang kan blyanten blive i pennalhuset - nu skal danskerne begynde at stemme digitalt. Arkivfoto: Steffen Ortmann, Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Selvfølgelig skal danskerne stemme digitalt - men det skal indføres langsomt, så der ikke sker tekniske nedbrud. Allerede ved kommunalvalget i 2013 skal de første mobile valgsteder på hjul.

Sådan lyder anbefalingerne fra Teknologirådet, som er sat i verden for at rådgive regeringen om teknologispørgsmål.

»Vi skal fastholde danskernes store tillid til valgsystemet. Hvis et e-valgsystem svigter, kan det gå negative konsekvenser i form af svigtende tillid til valgsystemet og dermed til hele det politiske system og demokratiet,« skriver rådet med henvisning til, at teknikken kan bryde sammen, eller sikkerheden kan være mangelfuld.

Nej til Internet og mobiltelefoner

Rådet forudser nemlig massiv interesse fra alle sider, når man får mulighed for at stemme digitalt på valgstedet i stedet for at lægge en papirseddel i valgurnen, hvilket også vil sikre en langt hurtigere optælling.

Teknologirådet fraråder muligheden for at stemme via Internet eller en mobiltelefon - det såkaldte fjernvalg.

I stedet skal Danmark gøre sine egne erfaringer med digitale valg.

»Hollænderne indførte e-valg og opgav det igen, mens nordmændene i år tester en valgmodel, hvor borgerne stemmer via egen computer. Der findes ingen færdig opskrift på, hvordan man indfører e-valg på en effektiv og demokratisk set betryggende måde. Vi må derfor også i Danmark gøre vore egne erfaringer,« lyder konklusionen.

Teknologirådet foreslår, at der i 2013, når næste kommunalvalg finder sted, gøres forsøg med internetbaserede, mobile valgsteder kombineret med digital afstemning på de traditionelle valgsteder. Dette kan være med til at sikre en større valgdeltagelse blandt sofavælgere og folk, der har svært ved at komme rundt.

Blev bremset af minister

En række kommuner har tidligere taget de første skridt mod et digitalt valg. Flere steder har der kunnet stemmes elektronisk til ældreråd, andre gange har vælgerne selv kunnet »bippe« sig ind, når de mødte op for at stemme til de almindelige valg.

Men daværende velfærdsminister Karen Jespersen (V) afviste i 2008 otte kommuners ønske om at holde elektronisk afstemning til kommunalvalget året efter.

Uanset hvad er det afgørende, at borgerne hele tiden tages med på råd ved indførelse af e-valg, understreger Teknologirådet.