Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Den danske regering har ikke solgt Tibet for at genoprette et godt forhold til Kina. Man har blot gentaget det, som hele tiden har været dansk udenrigspolitik.
Sådan vurderer Kina-eksperten Kjeld Erik Brødsgaard, professor på Copenhagen Business School, den erklæring, som den danske regering har undertegnet sammen med Kina. I erklæringen hedder det, at Danmark anerkender Kinas suverænitet over Tibet, og at Danmark samtidig modsætter sig tibetansk uafhængighed.
- Danmark har altid talt om ét Kina og har aldrig argumenteret for Tibets uafhængighed - og det samme gælder i forhold til Taiwan. Men man har været nødt til at gentage det, fordi der har været et dårligt forhold mellem Kina og Danmark, siden statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i maj mødtes med Dalai Lama, siger Kjeld Erik Brødsgaard.
Læs også: Danmark bøjer sig for kinesisk pres
Siden mødet har de dansk-kinesiske relationer været nedkølede, hvilket bl.a. er gået ud over danske erhvervsinteresser, men med erklæringen ventes forholdet at blive normaliseret.
- Både Tyskland og Frankrig har oplevet lignende problemer. Præsident Sarkozys møde med Dalai Lama i december 2008 resulterede i, at kineserne aflyste et topmøde med EU. Det blev først afholdt, efter at Frankrig havde forhandlet sig til rette med Kina. Allerede dengang fik man en kraftig reaktion. Da den amerikanske præsident Obama var i Kina for nylig, bad Dalai Lama forinden om et møde, men det sagde Obama nej til. I en situation, hvor store magter som Frankrig og USA tager hensyn til kinesiske interesser, er det klart, at Danmark kommer i alvorlig klemme, hvis man går imod kinesiske interesser ved at mødes med Dalai Lama, siger Kjeld Erik Brødsgaard.
For risikabelt
Også Kina-eksperten Clemens Stubbe Østergaard, der er lektor i international politik ved Aarhus Universitet, siger, at erklæringen blot er en fortsættelse af den hidtidige danske udenrigspolitik. Han kalder den nye erklæring for "forudsigelig og fornuftig".
- Det ville være alt for risikabelt, både rent politisk og for erhvervslivets muligheder i Kina, hvis vi fortsatte med at provokere kineserne, som det skete, da statsministeren og udenrigsministeren i foråret modtog Tibets åndelige leder, Dalai Lama, siger Stubbe Østergaard til Ritzau.
Læs også: »Det er et knæfald for Kina«
Han fremhæver også, at Danmark fortsat støtter idéen om autonomi for Tibet.