Danmark godtager hovedparten af FN's menneskeretskritik

På 199 områder kan Danmark forbedre sig, mener FN. De 120 punkter er Danmark enig i.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) erkender, at Danmark kan blive bedre til at overholde menneskerettigheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Da udenrigsminister Kristian Jensen (V) i januar på Danmarks vegne skulle stå skoleret over for FN's Menneskerettighedsråd i Genève skete det på et bagtæppe af massiv international opmærksomhed om det, der er blevet døbt "smykkeloven".

Racisme, flygtningestrøm og asylstramninger var nogle af de mest centrale punkter under eksaminationen, som dog kom vidt omkring og blandt andet også berørte et menneskerettighedsinstitut på Færøerne og anti-mobning.

Nu har den danske regering taget stilling til de i alt 199 anbefalinger, FN-rådet kom med. De 120 af dem kan Danmark uden videre tilslutte sig, oplyser Udenrigsministeriet.

14 er delvist accepteret.

- I Genève havde jeg på regeringens vegne en god og ret direkte dialog med de mange lande, der deltog i eksaminationen og gav Danmark anbefalinger, siger Kristian Jensen i en pressemeddelelse om anbefalingerne.

- Jeg gjorde det klart, at menneskerettighederne står stærkt i Danmark, men det er min ambition altid at gøre tingene endnu bedre. Det er jo det, hele UPR-processen handler om - for Danmark og for alle de lande, som vi giver anbefalinger.

Blandt de anbefalinger fra FN, som Danmark tilslutter sig, er en bekymring over kvaliteten af tolkning.

Danmark lover også, at der vil blive givet dispensation fra tre års ventetid på familiesammenføring i de sager, hvor Danmarks internationale forpligtelser tilsiger det.

/ritzau/